Ugotowanie zupy to smaczny i szybki sposób na wprowadzenie warzyw do codziennego jadłospisu. Dzięki poniższym recepturom możesz cieszyć się bogactwem witamin i minerałów, a ze względu na zawarty w nich błonnik skutecznie obniżysz poziom cukru we krwi.
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym
Składniki:
250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
400 g passaty
Pół szklanki mleczka kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Garść listków bazylii
Garść listków oregano
Sól
Pieprz
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej krótko posiekany czosnek . Zalać passatą, dusić 3 minuty, dodać rosół. Zagotować, wsypać posiekane zioła i dodać mleczko kokosowe i gotować przez 7 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zblendować. Podawać z grzankami i ryżem.
Krem z dyni
Składniki:
1 kg dyni obranej ze skóry i pozbawionej pestek
Pół średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 marchewka
400 ml mleka
Sok z połowy limonki
150 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju
Kawałek imbiru
Pół łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry
Szczypta chili
Sól
Pieprz
Dynię i marchew pokrojone w kawałki włożyć do garnka, zalać mlekiem i mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, zmiażdżoną kolendrę. Rozgrzać olej, usmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać do zupy. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zblendować i doprawić solą, pieprzem, chili oraz sokiem z limonki.
Krem z pieczonej papryki
Składniki:
1,21,5 l bulionu
5 czerwonych papryk
Cebula
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Paprykę myjemy, wycinamy z nich nasiona i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Ściągamy skórkę z papryk. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy papryki. Zalewamy bulionem i gotujemy na ok. 10 minut. Blendujemy zupę i wsypujemy przyprawy. Podajemy z grzankami, skropioną oliwą.
Biały chłodnik
Składniki:
Pół litra maślanki
200 ml jogurtu
Sok z jednej cytryny
3 małe ogórki gruntowe
8 rzodkiewek
2 cebule dymki
1 ząbek czosnku
Pół pęczka koperku
Pęczek mięty
Oliwa
Sól
Pieprz
Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić przez 2 godziny. Podawać udekorowane listkiem mięty.
Zupy mogą stać się pysznym elementem Twojego jadłospisu. Przygotujesz je w kilkanaście minut i zapewnisz sobie dawkę cennych składników odżywczych.