Ugotowanie zupy to smaczny i szybki sposób na wprowadzenie warzyw do codziennego jadłospisu. Dzięki poniższym recepturom możesz cieszyć się bogactwem witamin i minerałów, a ze względu na zawarty w nich błonnik skutecznie obniżysz poziom cukru we krwi.

Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

zupy

Składniki:

250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego

400 g passaty

Pół szklanki mleczka kokosowego

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Garść listków bazylii

Garść listków oregano

Sól

Pieprz

Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej krótko posiekany czosnek . Zalać passatą, dusić 3 minuty, dodać rosół. Zagotować, wsypać posiekane zioła i dodać mleczko kokosowe i gotować przez 7 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zblendować. Podawać z grzankami i ryżem.

 

Krem z dyni

Składniki:

1 kg dyni obranej ze skóry i pozbawionej pestek

Pół średniej cebuli

1 ząbek czosnku

1 marchewka

400 ml mleka

Sok z połowy limonki

150 ml mleka kokosowego

1 łyżka oleju

Kawałek imbiru

Pół łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry

Szczypta chili

Sól

Pieprz

Dynię i marchew pokrojone w kawałki włożyć do garnka, zalać mlekiem i mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, zmiażdżoną kolendrę. Rozgrzać olej, usmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać do zupy. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zblendować i doprawić solą, pieprzem, chili oraz sokiem z limonki.

 

Krem z pieczonej papryki

zupy

Składniki:

1,2­1,5 l bulionu

5 czerwonych papryk

Cebula

4 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

Paprykę myjemy, wycinamy z nich nasiona i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Ściągamy skórkę z papryk. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy papryki. Zalewamy bulionem i gotujemy na ok. 10 minut. Blendujemy  zupę i wsypujemy przyprawy. Podajemy z grzankami, skropioną oliwą.

 

Biały chłodnik

zupy

Składniki:

Pół litra maślanki

200 ml jogurtu

Sok z jednej cytryny

3 małe ogórki gruntowe

8 rzodkiewek

2 cebule dymki

1 ząbek czosnku

Pół pęczka koperku

Pęczek mięty

Oliwa

Sól

Pieprz

Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić przez 2 godziny. Podawać udekorowane listkiem mięty.

Zupy mogą stać się pysznym elementem Twojego jadłospisu. Przygotujesz je w kilkanaście minut i zapewnisz sobie dawkę cennych składników odżywczych.