Na pierwszy ogień, dosłownie, idzie zupa pieczarkowa. To doskonały przepis zarówno dla diabetyków, jak i dla całej reszty rodziny. A jak wiadomo, przygotowanie większej liczby posiłków dla jednej rodziny zawsze jest kłopotliwe. Dla cukrzyka będzie bez tłuszczu, a innym podamy zagęszczaną zupę ze śmietaną.

Zupa pieczarkowa dla diabetyków

Składniki:

  •  500 gramów pieczarek
  • jedna średniej wielkości cebula
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • kawałek selera
  • jedna biała pietruszka
  • łyżka oliwy
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

 Zaczynamy od przygotowania wywaru. Obieramy seler, pietruszkę i marchewkę. Seler i pietruszkę wrzucamy do garnka z wodą,  marchewkę ścieramy na grubych oczkach i również dorzucamy do garnka.

 

W tak zwanym międzyczasie, myjemy pieczarki i kroimy je na połówki (jeśli są małe) lub na ćwiartki (jeśli są większe). Wrzucamy je na patelnię i czekamy, aż puszczą wodę. Jeśli mamy dobrą patelnię, to nie będziemy musieli dodawać tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem, a także czerwoną papryką.

W tym czasie kroimy cebulę (w półksiężyce) i smażymy ją na łyżce oliwy na osobnej patelni. Czekamy aż się zarumieni. Gdy wywar zacznie się gotować, a pieczarki i cebula będą gotowe, dorzucamy je do garnka i gotujemy wspólnie. Po około pół godziny zupa będzie gotowa.

Jeśli chcemy, możemy podać ją z makaronem (wieloziarnisty doskonale się sprawdza) lub z ziemniakami (dla tych zdrowych, wrzucamy je wraz z selerem, pietruszką i marchewką).

Po podaniu dekorujemy zieloną pietruszką. Zupa jest naprawdę smaczna i pożywna, a ma naprawdę niewiele kalorii.

Smacznego!