Szukając ochłody i chwili wytchnienia od wakacyjnych upałów, warto sięgnąć po orzeźwiające koktajle. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a zdrowotne właściwości będą cenne w diecie cukrzyka.
Zielony koktajl owocowy
Składniki:
1 dojrzały banan
2 dojrzałe kiwi
gruszka
mały jogurt naturalny (ok. 200g)
Przygotowanie:
Obrać i pokroić owoce. Wrzucić je do miksera lub rozdrobnić blenderem. Rozetrzeć na gładki krem. Do wysokiej szklanki nakładać na przemian warstwę koktajlu i jogurtu. Schować do lodówki.
Odżywczy koktajl z truskawek
Składniki:
250 g truskawek
2 łyżki płatków owsianych
250 g kefiru naturalnego 2% tłuszczu
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Gotowy koktajl schłodzić w lodówce.
Witaminowy koktajl owocowo-warzywny
Składniki:
½ jabłka
sok jabłkowy (opcjonalnie)
1 marchewka
1 mały czerwony burak
łodyga selera lub natka pietruszki
liście świeżego szpinaku
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Obrać jabłko, buraka i marchewkę, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Dodać natkę lub seler oraz liście szpinaku, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksować. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę soku jabłkowego. Schłodzić. Koktajl najlepiej smakuje tego samego dnia.
Koktajl ze szpinaku, marchewki i selera
Składniki:
3 garście szpinaku
2 łodygi selera
1 marchewka
1 zielone jabłko
Przygotowanie:
Pokrój jabłko i marchew, pokrój i zmiksuj z resztą składników. Przed podaniem schłodzić.
Owocowo-warzywny koktajl z imbirem
Składniki:
4 łodygi selera
1 mały burak
1 jabłko
1 ogórek
1 cytryna
mały kawałek korzenia imbiru
kurkuma
kawałek aloesu
1 – 2 liście szpinaku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Obrać i pokroić jabłko i warzywa. Zmiksować z resztą składników. Schować do lodówki. Podawać schłodzone, przybrane natką pietruszki.
Warzywny przysmak
Składniki:
3 marchewki
pół ogórka
2 łodygi selera naciowego
kilka liści kapusty pekińskiej
pół cebuli
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokroić warzywa na mniejsze kawałki. Zmiksować. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać tuż po przygotowaniu.
Marchewka to znakomite źródło potasu niezbędnego do równoważenia poziomu sodu. Pomarańczowe warzywo zapobiega także problemom ze wzrokiem. Z kolei szpinak zawiera witaminy A i C, wapń i beta-karoten. Dzięki temu obniża poziom cukru we krwi. Podobnie jest z jabłkami bogatymi w kwas jabłkowy W selerze znajdziemy potas i magnez korzystnie wpływające na funkcjonowanie układu krążenia. Warzywo działa detoksująco, pomaga też leczyć stawy. Cytryny wspomagają trawienie, imbir i kurkuma mają właściwości anty-zapalne. Aloes wpływa kojąco na ścianki jelita. Natka pietruszki wspaniale odżywia cerę, jest dobra również dla zdrowia naszych oczu. Obfituje również w kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk i mangan. Buraki wzmacniają układ krwionośny. Zapobiegają anemii i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, warto włączyć do swojej diety owocowo-warzywne koktajle. Witaminowe napoje smakują znakomicie i wspierają nasze ciało na najróżniejsze sposoby. Smacznego!