Tłuste pieczone mięsa popijane litrami zimnego piwa, smakowite zapachy unoszące się w całym ogrodzie – podczas grillowania na świeżym powietrzu nie brakuje pokus, którym ciężko się oprzeć. Co mogą jeść diabetycy, a czego powinni unikać? Letnie biesiadowanie nie musi oznaczać rezygnowania z przyjemności.
-
Zabierz ze sobą glukometr
Pamiętaj o częstym badaniu poziomu cukru po spożyciu posiłków z grilla. Nie pozwól, by wspólny posiłek z rodziną i przyjaciółmi zamienił się w zagrażający zdrowiu, niebezpieczny epizod.
-
Zaplanuj listę składników
Dzięki niej łatwiej obliczysz ładunek glikemiczny i odnajdziesz właściwe odpowiedniki. Wśród sklepowych alejek nie ma miejsca na improwizację.
-
Chude mięso zamiast tłustej kiełbasy
Tłuste mięsa źle wpływają na insulinoodporność. Dlatego należy wybierać chudsze źródła białka. W roli smakowitej potrawy z grilla wspaniale sprawdzi się kurczak, indyk, ryba lub chuda wołowina. Rybne filety zawijaj w folię, aby nie przywierały do rusztu. Nie powinno się smażyć mięsa peklowanego saletrą ani mrożonego. Podczas jego obróbki cieplnej wytwarzają się rakotwórcze nitrozaminy. Samodzielnie przygotuj marynatę z oliwy z ziołami i innymi przyprawami. Trzeba uważać na kupne sosy. Zwykle zawierają one syrop glukozowo-fruktozowy, glukozę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą.
-
Świeże warzywa
Możesz upiec też ulubione warzywa. Uzupełnią one mięsne menu albo staną się składnikami sałatek. To doskonały dodatek do szaszłyków z piersi kurczaka. Papryka, cukinia, cebula czy kukurydza doskonale nadają się do grillowania. Warto owinąć je w folię aluminiową, wcześniej smarując je odrobiną solonego masła. Co ciekawe, smak grillowanych warzyw zmienia się pod wpływem obróbki termicznej. Cykoria i bakłażan tracą całą swoją goryczkę.
-
Uważaj na przekąski
Goście zaproszeni na grilla często przynoszą ze sobą chipsy i słone paluszki. Zdecydowanie lepiej jest ich unikać. Zamiast nich sięgnij po chipsy warzywne własnej roboty albo świeże orzechy.
-
Czego się napijesz?
Alkohol niestety szkodzi cukrzykowi. Słodkie drinki, piwa i wódki to napoje zakazane. Dopuszcza się picie niewielkich ilości wytrawnego wina. Można postawić też na opcję bezalkoholową. Rekomenduje się spożywanie soków warzywnych, herbaty ziołowe lub lemoniadę bez cukru.
-
Desery dopasowane do diety cukrzyka
Polecane są ciasteczka dla diabetyków, pieczone jabłka z cynamonem i samodzielnie przygotowane pralinki czekoladowe o niskim indeksie glikemicznym. Kakao, ksylitol i olej z pestek winogron miesza się, masę dzieli na małe kuleczki, a następnie zamraża. Z kolei lody to cudowny przysmak na upały. Jogurt naturalny zmiksuj z owocami i ksylitolem. Mieszaninę schowaj do zamrażarki.
Wakacyjne grillowanie z rodziną i znajomymi może być smaczne i przyjemne, mimo ograniczeń wynikających z diety przeznaczonej dla osób chorujących na cukrzycę. Nie trzeba wielu wyrzeczeń, a wprowadzone modyfikacje zagwarantują zachowanie dobrego zdrowia i cukier utrzymany na właściwym poziomie.