O właściwościach zdrowotnych miodu każdy już chyba słyszał. Jednak popularne jest, aby mówić o ogólnym działaniu miodu i jego prozdrowotnych właściwościach. A czy wiecie, jak konkretnie wyglądają, pachną, smakuje i działają poszczególne jego rodzaje? Otóż każdy gatunek miodu ma swoje cechy charakterystyczne i oprócz wyznaczników fizycznych, którymi poszczególne miody się różnią, takimi jak kolor, smak czy zapach, inaczej także oddziałują na nasze organizmy. Ten artykuł dostarczy Wam szczegółowych informacji na temat mniej znanych rodzajów miodu.
Miód akacjowy
Jest szczególnie uwielbiany przez dzieci i osoby, które przepadają za słodkim miodem, o mocno lejącej się konsystencji. Dzieje się tak, ponieważ najwolniej się on krystalizuje spośród wszystkich rodzajów tej złocistej substancji. Jego barwa jest wyjątkowo jasna, a smak bardzo słodki. Jego zapach zaś jest bardzo delikatny, podobny do zapachu kwiatów akacji.
Jeśli chodzi o właściwości miodu akacjowego, to idealnie nadaje się dla osób przemęczonych, funkcjonujących pod wpływem stresu, ale także tych przeziębionych. Idealnie również się sprawdzi w przypadku podrażnionego żołądka, stworzy tam specyficzną wyściółkę, która zminimalizuje nieprzyjemne dolegliwości. Dodatkowo korzystnie wpływa na złagodzenie problemów z funkcjonowaniem nerek, czy układu moczowego.
Miód nawłociowy
Jest to dość nowy gatunek miodu, który nie jest za bardzo popularny w naszym kraju. Tworzy się go z nektaru rośliny tzw. mimozy, jest to inaczej nawłoć pospolita. Jego barwa jest, tak jak w przypadku miodu akacjowego, jasnożółta, ten rodzaj jednak bardzo szybko się krystalizuje. W tym stałym stanie skupienia zmienia barwę na dużo jaśniejszą, niemalże białą, dodatkowo jego konsystencja staje się przyjemnie kremowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do smarowania nim pieczywa.
Jego smak jest słodki, jednak przebija przez niego gorzko-kwaśny aromat, który jest charakterystyczny dla rośliny, z której pobierany jest do niego nektar. Jeśli chodzi o jego zapach, to jest on przyjemny, delikatny. Specyficznymi właściwościami dla nawłociowego gatunku są zawarte w nim flaowonoidy, które wspomagają ukrwienie żył dolnej części ciała, a dodatkowo działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, co wpływa na obniżenie tętna. Kolejnym jego walorem jest to, że wspomaga pracę nerek i nadaje się do łagodzenia objawów kamicy nerkowej.
Miód wrzosowy
Jest bardzo rzadkim gatunkiem, który z trudnością znajdziemy w niewielu pasiekach. Dlaczego? Ponieważ jego wytworzenie jest naprawdę pracochłonne. Co ciekawe jego barwa nie jest fioletowa, jakby się mogło wszystkim wydawać, a bordowo-brunatna w stanie płynnym, natomiast w momencie krystalizacji staje się bardziej pomarańczowo-brunatny, dodatkowo jest ziarnisty. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym zapachem wrzosów, co jest dość oczywiste. Jednak nieoczywisty jest jego smak, który jest wyjątkowo ostry, jak na miód oczywiście.
Miód wrzosowy może się pochwalić bogatą zawartością witamin – A, B, B6, aminokwasów, neurohormonów, czy hormonów, między innymi tych odpowiedzialnych za wzrost. Warto go stosować w czasie przeziębienia organizmu, w łagodzeniu objawów chorób dróg moczowych.
Dodatkowo stosowanie go pomaga w przypadku chorób reumatycznych. A dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, czyli odkażającym, jest idealny również w przypadku problemów związanych z jamą ustną. Ciekawostką jest fakt, że stosuje się go także w branży kosmetycznej jako dodatek do różnych kremów, czy emulsji wygładzająco-upiększających.
Jak widzicie, właściwości miodu jest wiele, jednak są one specyficzne dla każdego gatunku. Dzięki wyżej zamieszczonym informacjom dotyczących miodów, które są mniej popularne w Polsce, możecie się zastanowić, czy nie warto się trochę natrudzić, w ich poszukiwaniu, ponieważ charakteryzują się wyjątkowym działaniem, które ma wpływ na nasze zdrowie.