Stół uginający się pod ciężarem tradycyjnych potraw, unoszący się wszędzie zapach piernika i czekolady, goście częstujący nas przygotowanymi przez siebie specjałami – święta Bożego Narodzenia bywają dla chorych na cukrzycę okresem wyzwań i wyrzeczeń. Jednak dzięki zastosowaniu kilku zasad utrzymamy cukier na odpowiednim poziomie, zachowamy zdrowie i nie stracimy przyjemności rodzinnego biesiadowania.
Regularność
Dla pięknej sylwetki i dobrego samopoczucia należy spożywać małe porcje w odpowiednich odstępach czasu (4-6 razy na dobę). Nadmierne objadanie oznacza duże ryzyko wzrostu poziomu cukru i perspektywę przybrania na wadze.
Zrezygnuj z ciężkostrawnych pokarmów
Majonez i tłuste smażone potrawy nie są wskazane w diecie cukrzyka nawet w święta. Jeśli jednak koniecznie musimy spróbować dań tego typu, trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji oraz o obliczeniu WW i WBT.
Zdrowsze zamienniki
Zamiast dodawać do ciasta mąkę pszenną, zastąp ją orkiszową. Przygotowując świąteczne specjały warto wykazać się sprytem i modyfikować przepisy uwzględniając wszelkie ograniczenia wynikające z choroby.
Naturalne składniki
Lepiej sięgać po domowe dania, niż te gotowe, kupione w sklepie. Kontrolujemy bowiem ich skład i nie narażamy się na nadprogramowe ilości cukru. Bardzo zdrową potrawą jest barszcz czerwony. Talerz postnej zupy to tylko 70 kcal i mnóstwo makro- i mikroelementów, między innymi wapnia, potasu (wspomagającego prawidłowe spalanie węglowodanów i białek), magnezu, żelaza, kwasu foliowego i beta-karotenu oraz substancji o działaniu antynowotworowym. Zaleca się piec ryby w folii, a ciasta i desery wykonywać samodzielnie.
Warzywa i owoce
Warzywa staną się doskonałym uzupełnieniem każdego posiłku, dlatego nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole. Szpinak, brokuły i szparagi to bogate źródło witamin i minerałów. Zima to z kolei sezon na aromatyczne owoce cytrusowe. Pomarańcze i mandarynki oprócz tego, że świetnie smakują, dostarczą organizmowi sporą dawkę energii. Lepiej zdecydować się na ich umiarkowane ilości, niż zajadać się kalorycznym ciastem.
Wystrzegaj się alkoholu
Picie alkoholu hamuje uwalnianie glukozy z wątroby, co podwyższa ryzyko hipoglikemii, dlatego rodzinne zakrapiane uczty mogą skończyć się hospitalizacją. Szczególnie szkodzi spożywanie piwa, likierów i trunków wysokoprocentowych. Wyjątkowo dozwolone jest wypicie jednej lampki wytrawnego wina.
Przygotuj zestaw cukrzyka
Miej go zawsze przy sobie, szczególnie gdy wyjeżdżasz. Testy paskowe, glukometr insulina, igły oraz glukoza – nie może ich zabraknąć w niezbędniku diabetyka.
Badaj poziom cukru
Podczas świąt należy częściej badać poziom cukru we krwi. Jeżeli jego poziom zbytnio podskoczy, pomoże 30-minutowy spacer.
Święta cukrzyka – szczególnie wigilijna kolacja – powinny być dokładnie przemyślanym i zaplanowanym okresem wypoczynku. Świadomość dietetycznych pułapek i drogowskazów ułatwi skomponowanie zdrowego jadłospisu. Warto pamiętać również o aktywności fizycznej gwarantującej skuteczne spalanie kalorii i lepsze samopoczucie.