Święta to czas zabawy, przyjemności i rodzinnego ucztowania. Specjalnie z myślą o potrzebach osób chorujących na cukrzycę, stworzono szereg przepisów uwzględniających rygory diety insulino odpornych. Dzięki nim uniknie się wahań glikemii i przybrania na wadze. Oto niektóre ze świątecznych receptur dla diabetyków.
Barszcz czerwony dla cukrzyka
Składniki:
3 duże buraki
Pół butelki zakwasu buraczanego
5 szklanek wody
Pół selera
1 pietruszka
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Umyj i obierz warzywa. Pokrój je w cienkie talarki i wsyp do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Przecedź barszcz, dodaj do niego zakwas buraczany. Przypraw i ponownie zagotuj.
Przepis na zakwas:
1 kg buraków
Skórka chleba razowego na zakwasie
3 ząbki czosnku
Ziele angielskie
Majeranek
Sól
Umyj, obierz i pokrój buraki. Czosnek pokrój w plasterki. Warstwy warzyw układaj naprzemiennie w słoiku. Na wierzch wsyp przyprawy. Całość zalej ciepłą wodą i połóż na wierzch skórkę chleba. Słoik przykryj ściereczką, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na cztery dni. Następnie zdejmij szumowiny i skórkę. Przelej kwas do czystej butelki. Zamknij szczelnie. Przechowuj w lodówce.
Pierogi z kapustą w wersji dla diabetyków
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki żytniej razowej
120 ml ciepłej wody
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Farsz:
2 duże cebule pokrojone w kostkę
0,5 kg kiszonej kapusty
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Usmaż cebulę. Odstawa do wystudzenia. Do osobnego garnka włóż kapustę z liściem laurowym. Podlej warzywo wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Ostudzoną kapustę odcedź i posiekaj. Połącz ją z cebulą, pieprzem i solą. Przygotuj stolnicę lub miskę. Przesiej mąkę. Dodaj do niej sól i oliwę. Wlewaj po trochę wody i zagniataj ciasto. Odstaw je na pół godziny. Odrywaj z niego część i wałkuj na grubość 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Na środek krążków kładź łyżeczkę nadzienia, złóż na pół i zlep brzegi. Gotowe pierogi wrzucaj do osolonej wrzącej wody i czekaj, aż wypłyną.
Sernik cukrzyka
Składniki:
Ciasto:
Pół kilograma mąki żytniej lub orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Kostka masła (250 g)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 i 1/2 łyżki stewii
Masa serowa:
1 kg zmielonego chudego twarogu (0,50 g tłuszczu/100 g)
Budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki stewii
Aromat pomarańczowy lub sok z połowy pomarańczy
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i stewię. Dodaj masło, żółtka i dokładnie wyrób ciasto. Podziel je na dwie części. Włóż do lodówki na 2 godziny. Utrzyj jajka, dodaj stewię, ser, budyń i aromat lub sok. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jedną część ciasta na spód. Na ciasto wylej masę serową. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Jeśli chorujesz na cukrzycę nie musisz rezygnować ze świątecznych potraw. Warto sięgnąć po zmodyfikowane wersje tradycyjnych specjałów. Są one równie smaczne i całkowicie bezpieczne.