Natury skrywa dla nas wiele darów. Ich spożywanie zapewniam nam długie i szczęśliwe życie. Naturalne i nieprzetworzone produkty spożywcze określa się mianem superfood, co stanowi przeciwwagę do określenia fastfood dla produktów spożywczych pełnych chemii i przetworzonych. Poznajmy kilka najpopularniejszych superfood.
Dzika róża – na odporność
Chociaż to cytrusy słyną z witaminy C, to w rzeczywistości o wiele więcej zawiera jej dzika róża. Owoce dzikiej róży wykorzystuje się do dbania o zdrowie, bo zawarte w nich witaminy nie tylko wzmacniają odporność, ale też regulują ciśnienie oraz poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy, zawałom oraz udarom. Kwiaty dzikiej róży z kolei wykorzystuje się do dbania o urodę, bo zawarte w nich flawonoidy poprawiają kondycję włosów i skóry. Ponadto olejek eteryczny z dzikiej róży nadaje obłędnego zapachu wielu perfumom, afrodyzjakom i olejkom.
Mniszek lekarski – na zapalenia i trawienie
Mniszek lekarski zawiera inulinę. Inulina, podobnie jak insulina, reguluje gospodarkę węglowodanową zapobiegając cukrzycy. Ponadto roślina ta działa korzystnie na trawienie i na niwelowanie wszelkich zapaleń.
Czystek – na raka
Czystek zawiera antyoksydanty. Antyoksydanty likwidują wolne rodniki tworzące się w wyniku zachodzących w nas procesów, a wolne rodniki doprowadzają do powstawania nowotworów. Picie naparu z czystka pomaga w zwalczaniu raka.
Melisa – na uspokojenie
Melisa zwiera substancje łagodzące. Sprawiają one, że nasza strona fizyczna, a przede wszystkim nasza strona psychiczna, ulegają uspokojeniu. Picie naparu z melisy pomaga w schorzeniach natury fizycznej, psychicznej i psychofizycznej.