Mianem superfood określa się żywność, która odznacza się cennymi dla zdrowia oraz urody właściwościami. Słowo superfood zrodziło się na kanwie popularności słowa fasfood, oznaczającego żywność szybką, ale jednocześnie niezdrową. O ile fastfood to żywność przetworzona, sztuczna i napełniona chemią, o tyle superfood to żywność nieprzetworzona, naturalna i bez dodatków chemicznych. Superfood to głównie produkty roślinne, takie jak owoce, kwiaty czy warzywa.

Dzika róża

Dziką różę nazywa się niekwestionowaną królową roślin. Jej kwiaty wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym, tworząc olejki eteryczne obecne z perfumach, afrodyzjakach, czy olejach nawilżających. Jej owoce wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, tworząc głównie powidła i herbaty. W dzikiej róży występuje wiele witaminy C, co ciekawe nawet o wiele więcej niż w cytrusach, które słyną z tej substancji. A witamina C, jak powszechnie wiadomo, rewelacyjnie wpływa na odporność.

Czosnek

Można pokusić się o stwierdzenie, że czosnek to mała apteka. Działa bakteriobójczo i grzybobójczo niwelując infekcje i wzmacniając odporność. Sprawdza się też w terapii onkologicznej, bo regeneruje zdrowe komórki, a likwiduje komórki chore. Poprawia przemianę materii i energii, a co za tym idzie wspomaga odchudzanie. Reguluje poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy, a w efekcie zawałom serca i udarom mózgu. Reguluje ciśnienie krwi, co jeszcze korzystniej wpływa na serce i mózg. Za sprawą kryjących się w nim antyoksydantów likwiduje wolne rodniki szkodzących kondycji skóry i włosów, a także wywołujących nowotwory.

Maliny, jeżyny, poziomki, jagody

Maliny, jeżyny, poziomki, jagody, to tak zwane owoce leśne. Obfitują one nie tylko w witaminę C, ale też w witaminy A i E. Za ich sprawą owoce leśne poprawiają kondycję skóry i włosów działając przeciwstarzeniowo, a także wzmacniają odporność i optymalizują trawienie. Na domiar tego fantastycznie pchną i smakują.