Spirulina to nazwa handlowa sinic określanych jako algi. Algi te wykazują się korzystnym działaniem dla zdrowia oraz dla urody. Poznajmy właściwości spiruliny.
Kwestie biologiczne
Na początku należy wyjaśnić kwestie biologiczne dotyczące sinic, nazywanych w handlu spiruliną. W biologii – nauce, której dziedzinę stanowi fenomen życia, wylicza się cesarstwo organizmów żywych dzielące się na pięć królestw: bakterii, protistów, grzybów, roślin oraz zwierząt. Według starej systematyki świata organicznego bakterie, protisty, grzyby i rośliny właściwe zaliczały się do królestwa roślin. Za rośliny właściwe uznawano plechowce nie posiadające organów, a także organowce posiadające organy w postaci korzenia, łodygi i liści. Wśród plechowców wymieniano między innymi glony, czyli algi. Nowa systematyka świata organicznego, w oparciu o dokładniejsze badania, wydzieliła z królestwa roślin królestwo bakterii, grzybów, protistów i roślin właściwych. Tym sposobem jako rośliny zaklasyfikowano tylko organowce, a plechowce, w tym glony, zaklasyfikowano do protistów. Sprawa komplikuje się jednak jeszcze bardziej przy samych sinicach. Otóż choć obecnie traktuje się je jako bakterie, przez stulecia traktowano je jako glony. Efektem tego można spotkać się ze stwierdzeniem, że sinice to glony/algi, aczkolwiek od kątem biologicznym okauje się ono błędne.
Spirulina oraz chlorella jako królowe alg
Wśród alg najbardziej zbadane przez naukę zostały spirulina i chlorella. Wszystko przez to, że glony te wykazują się niezwykle korzystnym działaniem dla zdrowia oraz dla urody. Na rynku można spotkać wiele preparatów pochodzących ze spiruliny i z chlorelli.
Spirulina reguluje ciśnienie krwi
Ciśnienie krwi nie tylko wpływa na nasze samopoczucie, ale też na wystąpienie lub niewystąpienie różnego rodzaju schorzeń, głównie udaru mózgu i zawału serca. Prawidłowe ciśnienie wynosi 120/80 mmHg, zbyt niskie nas osłabia choć nam nie szkodzi, zbyt wysokie okazuje się bardzo niebezpieczne. Fikocyjnanina kryjąca się w spirulinie zapewnia, aby ciśnienie krwi nie rosło do wysokich rozmiarów.
Spirulina reguluje poziom cholesterolu
Cholesterol to najprościej rzecz tłuszcz, który nie musi, ale może, jeśli występuje w za dużej ilości, gromadzić się w naczyniach krwionośnych. Miażdżyca, bo tak określa się tę chorobę, sprawia że krew niewłaściwie przepływa powodując nie najlepsze samopoczucie, a nawet problemy wieńcowe z zawałem serca na czele, a także udar mózgu. Występuje cholesterol HDL pozytywnie działający na organizm oraz cholesterol LDL działający na organizm negatywnie. Im więcej spożywamy alg, tym mniej utrzymuje się w nas poziom złego cholesterolu.
Spirulina redukuje tkankę tłuszczową
Spirulina zawiera wiele białek. Jedzenie białek z kolei pomaga utrzymać tkankę tłuszczową, co wymaga nakładu energii, a w efekcie spala się tkanka tłuszczowa. Oprócz tego w białkach kryje się wiele właściwości odżywczych. Tym sposobem je się mało kalorii i nie czuje się głodu.
Inne właściwości algi
Spirulina dodaje energii. Alga ta sprawdza się przy problemach z zatokami, zwłaszcza przy stanach zapalnych. Działa ona też oczyszczająco usuwając toksyny a dostarczając zdrowych substancji. Według niektórych wyników badań zapobiega ponadto rakowi.
Suplementy ze spiruliną znajdziesz na: https://www.fit-zone.pl/k106,suplementy-diety-zielona-zywnosc.html