Botwinka to smakowita zupa skrywająca bogactwo witamin i minerałów. Zastrzyk cennych mikro i makroelementów przyda się cukrzykowi, którego organizm stale zmaga się z obniżoną odpornością. Przygotowanie dania jest łatwe, a piękny kolor zawartości talerza zachwyci domowników zasiadających do wspólnego obiadu.

Składniki:

3 buraki

2 pęczki botwinki

1 rzodkiewka

1 ogórek

1 szklanka jogurtu

2 szklanki kefiru

Koperek

Szczypiorek

Ząbek czosnku

Sok z cytryny

Sól

Pieprz

Przygotowanie

Oczyść i pokrój buraki i botwinkę. Włóż warzywa do garnka i zalej wodą w ten sposób, by płyn w całości je przykrywał. Dodaj sól i pieprz. Gotuj przez 20 minut. Wciśnij do zupy sok z cytryny. Wystudź. Dodaj jogurt, kefir, ogórka, rzodkiewkę, wyciśnięty ząbek czosnku, koperek i szczypiorek. Dopraw do smaku i udekoruj koperkiem.

Właściwości

Buraki doskonale wzmacniają układ krwionośny. Są bogatym źródłem żelaza. Zapobiegają anemii, zapaleniom naczyń krwionośnych i normują poziom cholesterolu. Zawarte w nich barwniki należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy zwiększających przyswajanie tlenu przez komórki. Buraki mają jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego zaleca się zachowanie zdrowego umiaru. W ogórkach znajdziemy kukurbitacyny chroniące przed rozwojem raka. Warzywo pomaga też oczyścić organizm z toksyn. Czosnek to naturalny antybiotyk – hamuje rozwój bakterii i zwalcza infekcje. Obniża też ciśnienie krwi i jako uznany prebiotyk sprzyja zachowaniu zrównoważonej flory jelitowej. Jedna łyżka posiekanego szczypiorku zaspokoi 3% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i C. Zawiera również kwas foliowy, witaminę K, magnez, wapń, fosfor i potas. Koper jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin A i C,  żelaza, manganu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, potasu i miedzi. Działa uspokajająco i poprawia trawienie. Jogurty i kefiry wspierają zachowanie właściwej flory bakteryjnej w jelitach i poprawiają wygląd skóry. Rzodkiewkę poleca się przy odchudzaniu, w leczeniu trądziku oraz w kuracjach wzmacniających włosy i paznokcie.

Botwinka to prawdziwa bomba witaminowa. Choć diabetycy powinni ograniczać spożycie buraczków, od czasu do czasu mogą pozwolić sobie na odrobinę orzeźwiającej przyjemności.