Hummus w wersji z burakiem lub marchewką

Składniki:

– dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy z łyżką sody oczyszczonej lub dwie puszki ciecierzycy

– niewielki burak/średnia marchewka

– około szklanka wody z gotowania ciecierzycy bądź z puszki

– 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno, np. lniany lub oliwa

– łyżka pasty sezamowej (tahini) lub duża łyżka ziaren sezamu

– ząbek czosnku

– sok z połówki cytryny

– kilka ziaren kolendry lub ¼ łyżeczki mielonej kolendry

– pół łyżeczki soli

– do posypania jest do wyboru: szczypta płatków chili, świeża kolendra, sezam, czarnuszka

Sposób przygotowania:

Marchewkę lub buraka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Lekko skrop olejem do smażenia, posyp pieprzem i solą i piecz przez kilka-kilkanaście minut w piekarniku. Wiem, że nie warto włączać piekarnika na małą marchewkę, więc zawsze podpiekam warzywo przy okazji przygotowywania jakiegoś innego posiłku. Można je przez kilka dni trzymać w lodowce, więc nie trzeba kombinować. Nie polecam dodawać ugotowanych warzyw, ponieważ nie są one tak pełne smaku jak pieczone.

Ciecierzycę odsącz z wody, ale pozostaw szklankę, aby dolewać podczas blendowania. Następnie ziarenka dokładnie opłucz zimną wodą, aż przestanie wytrącać się piana.

Jeśli nie masz pasty sezamowej, do kielicha blendera najpierw wrzuć sezam i zmiksuj go na gładką masę z olejem tłoczonym na zimno, bądź oliwą. Następnie dodaj ciecierzycę, wyciśnięty sok z połowy cytryny, sól, kolendrę i czosnek. Dolej połowę pozostawionej wody z ciecierzycy i miksuj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie dodaj upieczone warzywo i ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli uznasz, że struktura jest zbyt stała, dolewaj po trochę wodę z ciecierzycy, celem uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pod koniec miksowania, spróbuj wyprodukowany hummus i sprawdź, czy smak ci odpowiada. Możesz dodać więcej soli lub cytryny. A jeśli lubisz słodkawy posmak, dobrze będzie smakować hummus zblendowany z namoczonym i odsączonym wcześniej daktylem.

Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

– główka selera korzeń

– dwie duże pietruszki korzeń

– główka kalafiora

– kostka rosołowa

– dwie łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszka, koperek, lubczyk

– liść laurowy

– dwa ziarenka ziela angielskiego

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól i pieprz biały do smaku

– prażone orzeszki, pestki lub sezam do posypania albo grzanki do posypania na talerzu

– olej tłoczony na zimno do polania na talerzu

Sposób przygotowania:

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do dużego garnka i zalać do poziomu wodą. Dodać przyprawy oraz łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Ja ugotowałam dzień wcześniej przez chwilę i pozostawiłam na noc w tej wodzie z przyprawami. Następnego dnia zmiksowałam wszystkie warzywa wraz z przyprawami (ale możesz wyciągnąć, ja byłam leniwa ?). Dolej około połowę pozostałej wody z gotowania, może być więcej, jeśli potrzebujesz bardziej lejącej konsystencji. Przelej krem do garnka i wrzuć kostkę rosołową oraz posiekane zioła. Zagotowany krem jest gotowy do podania, jednak wcześniej sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.

Podawaj ciepłe, z wybranymi ulubionymi dodatkami.