Chcesz ograniczyć zużycie plastiku w kuchni ale wydaje ci się to czasochłonne i drogie? Nic bardziej mylnego. Nasze przepisy na proste śniadania zero waste pozwolą ci przygotować zdrowe i szybkie posiłki na śniadania. Możesz przygotować je jednego dnia i używać przez kolejny tydzień według uznania, dodając inne dodatki.
Granola
Składniki:
– pół paczki płatków owsianych górskich – około półtora szklanki (błyskawiczne mogą się za bardzo spalić)
– trzy łyżki miodu/ syropu klonowego/ syropu z agawy
– pół szklanki pestek dyni, migdałów, orzechów laskowych lub arachidowych (jeśli wybierzesz nerkowce – nie piecz ich, tylko dorzuć do gotowej zimnej, mieszanki) Możesz pomieszać te wszystkie smakołyki razem, albo zdecydować się na bardziej jednolitą mieszankę.
– łyżeczka ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
Opcjonalnie: chipsy bananowe/ekspandowana kasza jaglana lub gryka/suszone owoce/kawałki czekolady
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wrzuć płatki owsiane, miód, sól i wybrane orzechy oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby miód pokrył je równomiernie. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Na szerokiej blaszce rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozprowadź na nim mieszankę płatków i orzechów. Piecz 15-20 minut, jednak stale kontroluj wygląd płatków i przynajmniej dwa razy przemieszaj je drewnianą łyżką. Gdy płatki staną się złote, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut do ostudzenia. Po tym czasie połam granolę na mniejsze kawałki. Możesz dorzucić do niej chipsy bananowe z czekoladą albo suszone owoce i ekspandowaną kaszę jaglaną czy grykę. Możesz też pozostawić mieszankę klasyczną i eksperymentować z dodatkami tuż przed podaniem.
Świetnie smakuje z jogurtem, mlekiem roślinnym, a także ze świeżymi owocami. Przechowuj w suchym i chłonnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku.
Masło orzechowe
Składniki:
– 500 g orzechów laskowych/nerkowców/arachidowych
Opcjonalnie:
– łyżeczka ekstraktu
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Orzechy rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. Gdy orzechy lekko się zarumienią wsyp je do blendera z ostrzami w kształcie litery S i powoli blenduj. W zależności od mocy przerobowych Twojego sprzętu może to potrwać do 20 minut. Należy zachować cierpliwość, ponieważ większość blenderów nie będzie chciała działać nieprzerwanie i należy co kilka minut dać mu odpocząć. Gdy masa będzie gładka i lejąca możesz dodać opcjonalną szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.
Dobrze smakuje ze wszystkim, a zwłaszcza wyjadane palcem ze słoika.
Przechowuj w suchym i chłonnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku.
Mleko owsiane
Składniki:
– pół paczki płatków owsianych – około półtora szklanki
– trzy-cztery szklanki filtrowanej wody
– szczypta soli
– łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opcjonalnie: łyżka słodzidła np. miodu, syropu z agawy czy klonowego
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypać do dużej miski i zalać wodą. Pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia zblendować z pozostałymi składnikami. Przelać przez gęste sitko lub ścierkę kuchenną czy gazę.
Pozostałą pulpę można wykorzystać do ciastek, zagęszczenia sosu lub pulpetów, a nawet zrobić wegański twarożek dodając płatki drożdżowe i przyprawy.