Chcesz ograniczyć zużycie plastiku w kuchni ale wydaje ci się to czasochłonne i drogie? Nic bardziej mylnego. Nasze przepisy na proste śniadania zero waste pozwolą ci przygotować zdrowe i szybkie posiłki na śniadania. Możesz przygotować je jednego dnia i używać przez kolejny tydzień według uznania, dodając inne dodatki.

Granola

Składniki:

– pół paczki płatków owsianych górskich – około półtora szklanki (błyskawiczne mogą się za bardzo spalić)

– trzy łyżki miodu/ syropu klonowego/ syropu z agawy

– pół szklanki pestek dyni, migdałów, orzechów laskowych lub arachidowych (jeśli wybierzesz nerkowce – nie piecz ich, tylko dorzuć do gotowej zimnej, mieszanki) Możesz pomieszać te wszystkie smakołyki razem, albo zdecydować się na bardziej jednolitą mieszankę.

– łyżeczka ekstraktu waniliowego

– szczypta soli

Opcjonalnie: chipsy bananowe/ekspandowana kasza jaglana lub gryka/suszone owoce/kawałki czekolady

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzuć płatki owsiane, miód, sól i wybrane orzechy oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby miód pokrył je równomiernie. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Na szerokiej blaszce rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozprowadź na nim mieszankę płatków i orzechów. Piecz 15-20 minut, jednak stale kontroluj wygląd płatków i przynajmniej dwa razy przemieszaj je drewnianą łyżką. Gdy płatki staną się złote, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut do ostudzenia. Po tym czasie połam granolę na mniejsze kawałki. Możesz dorzucić do niej chipsy bananowe z czekoladą albo suszone owoce i ekspandowaną kaszę jaglaną czy grykę. Możesz też pozostawić mieszankę klasyczną i eksperymentować z dodatkami tuż przed podaniem.

Świetnie smakuje z jogurtem, mlekiem roślinnym, a także ze świeżymi owocami. Przechowuj w suchym i chłonnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku.

Masło orzechowe

Składniki:

– 500 g orzechów laskowych/nerkowców/arachidowych

Opcjonalnie:

– łyżeczka ekstraktu

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Orzechy rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. Gdy orzechy lekko się zarumienią wsyp je do blendera z ostrzami w kształcie litery S i powoli blenduj. W zależności od mocy przerobowych Twojego sprzętu może to potrwać do 20 minut. Należy zachować cierpliwość, ponieważ większość blenderów nie będzie chciała działać nieprzerwanie i należy co kilka minut dać mu odpocząć. Gdy masa będzie gładka i lejąca możesz dodać opcjonalną szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.

Dobrze smakuje ze wszystkim, a zwłaszcza wyjadane palcem ze słoika.

Przechowuj w suchym i chłonnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku.

Mleko owsiane

Składniki:

– pół paczki płatków owsianych – około półtora szklanki

– trzy-cztery szklanki filtrowanej wody

– szczypta soli

– łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opcjonalnie: łyżka słodzidła np. miodu, syropu z agawy czy klonowego

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wsypać do dużej miski i zalać wodą. Pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia zblendować z pozostałymi składnikami. Przelać przez gęste sitko lub ścierkę kuchenną czy gazę.

Pozostałą pulpę można wykorzystać do ciastek, zagęszczenia sosu lub pulpetów, a nawet zrobić wegański twarożek dodając płatki drożdżowe i przyprawy.