Produkty typu „light”, czyli te o teoretycznie znacznie obniżonej kaloryczności stanowią silną pokusę, kiedy dbamy o linię, a nie jesteśmy w stanie zrezygnować z lubianych przez nas produktów. Jednak czy rzeczywiście nie tuczą i czy mogą być elementem stale uzupełniającym dietę? Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Czym są produkty „light”?

Produkt płynny, który może nosić miano „light” musi zawierać nie więcej niż 20 kcal na 100 g, produkt stały natomiast to już wartość kcal. Jednocześnie powinien mieć zmniejszoną zawartość energetyczną o co najmniej 30% w porównaniu do analogicznych, standardowych produktów ze wskazaniem na cechę, która sprawia, że mają mniej kalorii.

hufthose

Negatywny wpływ słodzików na nasze zdrowie

Produkty typu „light” najczęściej zyskują takie miano w wyniku obniżonej zawartości tłuszczu bądź cukru. W przypadku tego drugiego, umożliwiają to zazwyczaj sztuczne słodziki, które w większości przypadków wykazują potwierdzony, negatywny wpływ na zdrowie. Dotyczy to zwłaszcza aspartamu, który łatwo przedawkować, co objawia się rozdrażnieniem, problemami gastrycznymi czy bezsennością. Właściwie każdy słodzik nie jest dobrym rozwiązaniem i często okazuje się, że mimo znacznie mniejszej zawartości kalorii, wykazuje działanie znacznie bardziej negatywne niż owiany złą sławą cukier.

Produkty light – czy rzeczywiście odchudzają?

Bezsprzecznie produkty typu light charakteryzują się mniejszą zawartością cukru i/lub tłuszczu, jednak paradoksalnie nie mamy pewności co do tego, że poprzez spożywanie ich będziemy dostarczać organizmowi mniej kalorii. Dzieje się tak dlatego, że zagęszczacze, które dodaje się do produktów o obniżonej wartości energetycznej przyspieszają przechodzenie pokarmu przez jelita, przez co mają one mniej czasu do zaabsorbowania wszystkich składników odżywczych, a niezaspokojony mózg domaga się większej dawki pożywienia, co jest najprostszą drogą do tycia.

Poza tym pamiętać należy, że całkowite wyeliminowanie tłuszczów z diety, np. tych dostępnych w jogurtach, może wiązać się z niedoborem składników odżywczych i awitaminozą. Dzieje się tak, ponieważ lipidy są niezbędne do wchłaniania wielu rodzajów niezbędnych dla nas witamin.

Produkty  typu „light” obarczone są wieloma niepożądanymi działaniami. W ograniczonych ilościach mogą okazać się pomocne, zwłaszcza dla osób o znacznym stopniu otyłości i dla diabetyków, jednak absolutnie nie zasługują na miano zdrowej żywności, jak często niestety próbują wmówić nam to producenci tego typu żywności.