Niezależnie od tego, jaki jest nasz cel chodzenia na siłownię, zdrowym i przydatnym nawykiem będzie spożywanie posiłku potreningowego. Bardzo dużo osób lekceważy dostarczenie pokarmu po wzmożonym wysiłku fizycznym, jednak jego zalety powinny przemówić do każdego, kto planuje poprawić wydolność, zmniejszyć masę ciała lub po prostu osiągać lepsze wyniki w sporcie. Chcesz się szybko regenerować? Jedz po treningu!
Dlaczego powinno spożywać się posiłek po treningu?
Zalet spożywania posiłku potreningowego jest bardzo wiele. Pokarm dostarczony po wzmożonym wysiłku fizycznym rekompensuje straty energii, wody i elektrolitów powstających po ciężkim treningu. Dodatkowo posiłek po treningu zwiększa naszą wydolność, hamuje rozpad mięśni oraz sprzyja syntezie białek mięśniowych i odbudowie utraconego glikogenu. Ogromną zaletą tego typu pokarmu jest przeciwdziałanie na urazy oraz wzmocnienie odporności organizmu. W skrócie: posiłek po treningu to zdrowa praktyka mająca na celu przyśpieszenie regeneracji ciała oraz jego zabezpieczanie przed urazami.
Kiedy i co warto zjeść po treningu?
Badania specjalistów wykazują, że naturalna regeneracja naszego organizmu po wysiłku fizycznym trwa około 48 godzin. Spożycie odpowiednio zbilansowanego posiłku do 120 minut po zakończeniu treningu potrafi znacznie przyśpieszyć ten proces. Warto pamiętać, że sam posiłek potreningowy powinien być dopasowany do indywidualnych potrzeb. Ciężko nam będzie znaleźć wzorcowy przepis w internecie, który będzie pasował nam idealnie. Skład posiłku spożywanego po treningu powinien zależeć od jego rodzaju oraz intensywności, a także od naszego stanu zdrowia, stopnia wytrenowania, masy ciała czy zawartości tkanki tłuszczowej. Taki posiłek musimy dopasować także pod codzienną dietę.
Wśród zalecanych składników na posiłek potreningowy specjaliści wymieniają jogurty naturalne lub jogurty greckie, chude ryby bądź drób gotowany na parze, warzywa lub koktajle na bazie jogurtu lub mleka z owocami. Szczególnie ta ostatnia opcja jest godna uwagi. Koktajl jest posiłkiem potreningowym prostym i bardzo szybkim w wykonaniu.
Węglowodany i białko w posiłku potreningowym
Węglowodany to przyjaciele każdej trenującej osoby, która marzy o zwiększeniu masy mięśniowej. Stanowią one główne źródło energii dla pracujących mięśni. Zaleca się, aby węglowodany spożyć w ciągu 30 minut po zakończonym treningu. Im szybciej go spożyjemy, tym szybciej rozpoczniemy proces regeneracji. Dokładna ilość dostarczanych do organizmu węglowodanów powinna zależeć od intensywności ćwiczeń. Im cięższy trening, tym więcej tego typu produktów powinniśmy przyjąć wraz z posiłkiem potreningowym. Co zawiera dużo węglowodanów? Przede wszystkim suszone owoce, sok owocowy 100%, ziemniaki, marchew, białe pieczywo czy ryż i sucharki lub pełnoziarniste przetwory zbożowe.
Nie zapomnij o białku
Każdy intensywny trening wiąże się z rozpadem białka. Jest to podstawowy budulec ciała człowieka, a jego rozpad odbywa się kilka godzin po odbytej aktywności fizycznej. Dostarczenie posiłku potreningowego zawierającego białko pozwoli na zahamowanie tego procesu i utrzymanie tkanki mięśniowej na stałym poziomie. Produkty posiadające wysoką ilość białka to przede wszystkim mięso drobiowe, wołowe, ryby lub ser typu mozzarella.
Ogromne zalety posiłku potreningowego sprawiają, że jesteśmy w stanie zdecydowanie częściej odbywać bardzo intensywne jednostki treningowe bez obawy przed uporczywymi zakwasami lub kontuzjami. Powinien on być spożywany zarówno podczas diety zwiększającej masę mięśniową, jak i tej redukcyjnej. Jego skład musi zostać indywidualnie dopasowany pod nasze potrzeby. Zaleca się, aby taki posiłek został spożyty maksymalnie do dwóch godzin po wysiłku. Warto pamiętać, że odpowiednio zbilansowana dieta w połączeniu z regularnym i dopasowanym pod nasze możliwości treningiem to prawdziwy klucz do sukcesu.