Osoby zmagające się z cukrzycą powinny w szczególności zwracać uwagę na regularność i jakość spożywanych posiłków. Zwłaszcza w pracy szczególną trudnością może okazać się zaprzestanie podjadania niezdrowych przekąsek. Aby wyregulować apetyt, warto codziennie zabierać ze sobą z domu pojemnik z pożywnym obiadem, który idealnie sprawdzi się formie lunchu. Przedstawiamy najważniejsze wskazówki, każdy powinien pamiętać przygotowując obiad do pracy.
Zadbaj o właściwe składniki
Posiłek w pracy powinien dostarczyć nam energii i zagwarantować sytość na kilka godzin. Jeśli posilimy się pożywnym obiadem minie ochota na słodkie przekąski, które często kuszą w biurach. Pamiętajmy by nasz posiłek przygotowany był ze świeżych, wysokiej jakości składników. Wiele osób wykorzystuje resztki z kolacji, które pozostały z poprzedniego dnia, co jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli posiłek ten jest pełnowartościowy. Jeśli jednak gotujemy świeże danie pamiętajmy, by wykorzystać w nim zdrowe tłuszcze, jak oliwa, orzechy czy awokado, które pomogą uzyskać uczucie sytości. Warto wykorzystać kurczaka, indyka, owoce morza, chudą wołowinę. Koniecznie dołóżmy również porcję warzyw, jednocześnie unikając cukrów prostych, również tych zawartych w słodkich owocach.
Przygotuj posiłek do podróży
Aby bezpiecznie przewieść posiłek do pracy wykorzystajmy w tym celu szczelnie zamykane pojemniki. Dostępne są różnorodne modele, w rozmaitych wielkościach i kolorach. Zwróćmy uwagę na oznaczenia producenta, które znajdują się na pudełkach. Jeśli planujemy podgrzewać obiad w mikrofali koniecznie upewnijmy się, czy pojemnik jest do tego przystosowany. Miłośnicy zup powinni zainteresować się zamykanymi pudełkami w kształcie miseczek lub specjalnymi termosami, w których można bezpiecznie przewozić zupę, tak by pozostała ciepła przez długi czas. Przed wyruszeniem do pracy koniecznie sprawdźmy, czy dokładnie zamknęliśmy nasz pojemnik.
Co warto wypróbować?
W pracy warto postawić na smaczne potrawy, których zjedzenie nie zajmie dużej ilości czasu. Świetnie sprawdzą się sałatki przygotowane z wykorzystaniem chudego mięsa, kaszy lub ryżu, warzyw, pestek lub orzechów i lekkiego sosu na bazie oliwy. Poszczególne elementy można dowolnie zmieniać i modyfikować w zależności od preferencji. Świetnie sprawdzają się również makarony pełnoziarniste, lekkie zapiekanki oraz sycące zupy, które można uzupełnić kromką razowego pieczywa. Pamiętajmy, by każdą potrawę solidnie doprawić świeżymi ziołami, które są źródłem witamin i minerałów. Wiele osób woli jednak klasyczne lunche w postaci pełnoziarnistej kanapki lub bułki wypełnionej wysokiej jakość wędliną, warzywami i sosem jogurtowym.
Posiłki spożywane w pracy nie muszą być nudne czy monotonne. Jeśli naszym problemem jest podjadanie, zadbajmy o spożywanie regularnych, solidnych osiłków, które dostarczą nam odpowiednią ilość białka, zdrowego tłuszczu oraz złożonych węglowodanów, które będą stopniowo uwalniały energię. Odpowiednio skomponowany obiad sprawi, że poczujemy się lepiej i będziemy znacznie bardziej wydajni!