Mówiąc w bardzo dużym skrócie: aby zrzucić zbędne kilogramy należy mniej jeść i więcej się ruszać. Jednak Matka Natura zapewniła nam cały szereg produktów, które nie tylko przyspieszają odchudzanie, lecz mogą także świetnie smakować. Poniżej przedstawimy niektóre z nich…
Czerwona herbata – zabójca tkanki tłuszczowej
Związki zawarte w czerwonej herbacie ograniczają wchłanianie tłuszczów, przyspieszając jednocześnie ich wydalanie z organizmu. Niektóre z jej odmian dodatkowo stymulują wytwarzanie soków trawiennych. Co ważne, pijąc codziennie filiżankę naparu, nie tylko ulepszamy naszą sylwetkę, lecz także ogólną kondycję całego organizmu, ponieważ lista zdrowotnych właściwości czerwonej herbaty, na redukcji tkanki tłuszczowej zdecydowanie się nie kończy…
Przyprawy – naturalne termogeniki
Termogeniki to substancje, które pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Potwierdzone, wysokie działanie termogeniczne wykazują powszechnie używane w naszej kuchni przyprawy, takie jak cynamon, chilli, pieprz i imbir. Jak wykazały badania, mogą one stymulować spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie nawet o 25% (!). Jedzenie ostrych przypraw sprawia, że mózg pobudza organizm do większego wysiłku, a co za tym idzie, bardziej intensywnego spalania, więc kiedy w normalnych warunkach spalilibyśmy przykładowo 100 kcal, po spożyciu wspomnianych wyżej produktów, wartość ta może wynieść nawet 125 kcal.
Energetyczna guarana
Guarana jest powszechnie znana ze swoich pobudzających właściwości, zawiera przeszło czterokrotnie więcej kofeiny niż ziarna kawowca. Wielu z nas miało okazję spróbować napojów energetycznych powstałych na jej bazie. Poprawia koncentrację, usprawnia myślenie. Osoby znajdujący się na diecie powinni dołączyć do tej listy, przyspieszenie metabolizmu i wspomnianej wcześniej termogenezy.
Jogurt grecki
Jogurt grecki dostarcza dwukrotnie więcej białka niż zwykły jogurt, przez co uczucie sytości towarzyszy nam dłużej niż zwykle, w związku z czym na jakiś czas opuszcza nas pokusa sięgnięcia po „coś jeszcze”.
Karczoch
Karczochy są cenione ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które stymulują metabolizm oraz poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto różnego rodzaju susze lub ekstrakty z karczocha wchodzą często w skład różnego rodzaju preparatów lub herbatek na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i usprawnienie układu krążenia.
Oczywiście nie jest to kompletna lista naturalnych produktów przyspieszających spalanie tłuszczu, wymienione zostały tylko niektóre. Cały czas powstają publikacje naukowe potwierdzające dobroczynne działanie coraz to nowszych produktów, dlatego zachęcamy do dalszych poszukiwań odpowiednich dla siebie rozwiązań.