Przyprawy nie tylko nadają potrawom smak i aromat, ale też wykazują zdumiewające właściwości zdrowotne. Obniżają poziom cukru we krwi, ograniczają ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych oraz wspomagają trawienie. Jakich przypraw nie może zabraknąć w kuchni diabetyka?
Cynamon
Spowalnia on procesy trawienia zapewniając ciału więcej czasu na rozkład węglowodanów podnoszących stężenie glukozy we krwi. Dzięki temu skutecznie reguluje glikemię. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i redukuje trójglicerydy. Aby w pełni korzystać z dobroczynnego wpływu cynamonu, zaleca się spożywanie 1 łyżeczki przyprawy dziennie.
Kurkuma
Żółty proszek zmniejsza insulinoodporność i wspiera pracę komórek trzustkowych. Co więcej, gwarantuje spadek poziomu cukru we krwi i sprawniejsze wykorzystywanie kwasów tłuszczowych przez organizm.
Rozmaryn
Docenią go diabetycy z częstymi zmianami nastroju, dlatego że to aromatyczne zioło działa antydepresyjnie. Wspomaga układ krwionośny, trawienie, a także poprawia pamięć i koncentrację. Zawiera antyoksydanty i dodaje energii. W dodatku – regularnie spożywany – obniża stężenie glukozy w osoczu.
Oregano
Ma właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające i rozkurczowe. Blokuje też enzymy odpowiedzialne za wydzielanie się insuliny i doskonale sprawdza się w profilaktyce chorób układu krążenia.
Kminek
Rozrzedza krew, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Hamuje rozwój bakterii i zapobiega miażdżycy. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspiera pracę wątroby, trzustki i perystaltykę jelit. Reguluje również glikemię.
Majeranek
Likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz stymuluje wydzielanie soków żołądkowych. Poprawia pamięć, pracę mózgu i wzmacnia mięsień sercowy. Zawiera mnóstwo witaminy C wspomagającej odporność i przyspieszającej proces gojenia się ran (u diabetyków trwa on dłużej, dlatego warto sięgać po naturalne wsparcie). Chroni też wzrok przed powikłaniami w rodzaju retinopatii cukrzycowej.
Mięta
Stanowi znakomite uzupełnienie leczenia nadciśnienia tętniczego u osób z cukrzycą. Ułatwia trawienie i pobudza wydzielanie się żółci w wątrobie. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit. Zwalcza również drobnoustroje żyjące w układzie pokarmowym. Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i łagodzi infekcje dróg moczowych. Uspokaja, co okazuje się cenne w przypadku hiperglikemii.
Cynamon, oregano czy rozmaryn – wydobywają aromat dań i oferują masę leczniczych zastosowań. Urozmaicając dietę zdrowymi przyprawami skorzystamy z całej gamy cennych właściwości.