Lato w pełni, upały, ciepło… a cukrzyk też ma czasem ochotę na lody 🙂 A jak wiemy, te ze sklepów zawierają mnóstwo dziwnych składników i tonę cukru. Dlatego przygotowałam banalne w przygotowaniu, domowe lody jagodowo-bananowe bez cukru. No, powinnam raczej napisać bez dodatku cukru 🙂 Bo w owocach jednak go dużo.
Składniki:
- 150 g jagód
- 1 średniej wielkości banan ok. 100 g miąższu
- 100 ml kefiru (u mnie 1,5%)
- 2-3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Jagody i banana blendujemy, dolewamy kefir i mleko. Następnie przelewamy wszystko do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
2. Po godzinie wyjmujemy i mieszamy. Po drugiej godzinie czynność tę powtarzamy. Po 3 godzinach lody gotowe 🙂 Smacznego!