Latem chętniej sięgamy po orzeźwiające smakołyki. Po lody ustawiają się długie kolejki, co świadczy o niesłabnącej popularności zamrożonego deseru. Jeśli chorujesz na cukrzycę, nie odmawiaj sobie przyjemności. Pamiętaj jednak o kilku zasadach warunkujących wybór odpowiedniego, przyjaznego diabetykom przysmaku.
Sprawdź skład i kaloryczność
Niektóre lody zawierają mniej kalorii niż inne. Warto zdecydować się na te z obniżoną ilością tłuszczu i cukrów prostych. Znając te liczby łatwiej dostosować dawkowanie insuliny oraz prognozować wpływ zjedzonego deseru na glikemię. W przypadku, gdy kupuje się lody w sklepie, należy dokładnie sprawdzać etykiety. Część lodziarni oferuje słodkości przygotowanie specjalnie dla diabetyków – nie są tak tłuste i nie znajdziemy w ich składzie cukru.
Rozmiar porcji
Nawet te z mniejszą ilością tłuszczu spożyte w nadmiarze mogą przyczynić się do rozregulowania glikemii i do wzrostu insulinoodporności po posiłku. Dlatego lepiej sięgać po porcje nieprzekraczające liczby wymienników węglowodanowych przewidzianych na jeden posiłek. Dobrze jeść lody po głównym posiłku.
Sorbety czy śmietanka?
Sorbety mają obniżoną kaloryczność, ale dodaje się do nich więcej cukrów prostych. Im bardziej kwaśne owoce, tym więcej słodkiego dodatku. Te produkowane przemysłowo zawierają śladowe ilości owoców, za to mnóstwo sztucznych wspomagaczy zapachu, koloru i smaku. Tradycyjne lody śmietankowe zawierają cukry i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Nie przyczyniają się one do wahań glikemii. Podwyższają jednak poziom cholesterolu we krwi, dlatego trzeba zachować umiar. Przy zwiększonej masie ciała zaleca się unikanie zimnego deseru.
Jakie wybierać?
Warto zdecydować się na lody z białkiem i niewielką ilością tłuszczu. Ten skład sprawia, że żołądek wolniej się opróżnia, trawienie zwalnia a węglowodany wchłaniają się z opóźnieniem. Wafelki, posypki i polewy – one także mają wpływ na kaloryczność oraz poziom cukru we krwi. Niekiedy podnoszą liczbę kalorii nawet dwukrotnie i rozregulowują glikemię. Lody bez zbędnych dodatków można spożywać bezpiecznie, nie martwiąc się o skoki stężenia glukozy. Jeśli nie ufamy smakołykom sprzedawanym w sklepach i lodziarniach, zmrożone przekąski przygotujemy samodzielnie. Posłodzimy je ksylitolem, śmietankę zamienimy na mleko kokosowe i wykorzystamy ulubione owoce.
Lody dają mnóstwo przyjemności i skutecznie chłodzą w upalne, słoneczne dni. Aby spożywanie pysznego deseru nie wiązało się z problemami zdrowotnymi, warto pamiętać o kontrolowaniu jego składu i wielkości porcji.