Jeśli szukasz zdrowszego zamiennika dla białego cukru, zdecyduj się na ksylitol wytwarzany z włókien brzozowych. Szczególne właściwości krystalicznego proszku sprawiają, że słodycze zawierające go w składzie okazują się znacznie mniej kaloryczne i nie obciążają naszego układu trawiennego. Poznaj charakterystyczne cechy i zastosowania cukru z brzozy.

Zdrowotne właściwości ksylitolu

Inaczej niż fruktoza, laktoza i glukoza, ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. W przeciwieństwie do sacharozy, cukier z brzozowych włókien utrudnia rozwój drożdżaków w układzie trawiennym i pozwala mu zapobiegać. Co więcej, ksylitol przeciwdziała pojawianiu się szkodliwej helicobacter pylori i wykazuje działanie prebiotyczne. Substancja zwiększa także przyswajanie wapnia i stymuluje zwiększone wydzielane śliny. Warto wiedzieć, że cukier z brzozy z powodzeniem można stosować w postaci aerozolu do nosa. Wpływa on korzystnie na zatoki i hamuje rozrost bakterii streptococcus pneumoniae powodujących zapalenie ucha środkowego. Dla zachowania dobrego zdrowia warto zamienić zwykły cukier na jego naturalną alternatywę i zobaczyć ksylitol Danisco w Fit-Zone.pl.

Ksylitol przeciwko próchnicy

Cukier brzozowy w literaturze dotyczącej medycyny zalicza się do substancji zapobiegających próchnicy zębów. Bakterie, które odpowiadają za tę przypadłość nie przekształcają bowiem ksylitolu w uszkadzające szkliwo kwasy. Codzienne żucie żelków stworzonych na bazie kryształków z włókien brzozy albo wybieranie gum zawierających je w składzie pomoże zadbać o dobry stan naszego uzębienia.

Indeks glikemiczny i kaloryczność cukru z brzozy

Indeks glikemiczny sacharozy wynosi blisko 70, a ksylitolu nie przekracza 13. Cukier brzozowy metabolizuje się w organizmie bez udziału insuliny i nie prowadzi do nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Ksylitol mogą bez obaw spożywać zatem diabetycy. Zdrowszą alternatywą dla białego cukru powinny zainteresować się także osoby dbające o linię i pragnące zrzucić nadmiar kilogramów. 100 gram ksylitolu dostarcza ok. 240 kcal energii. Niższa kaloryczność nie wiąże się z mniej słodkim smakiem. Ksylitol ma taką samą słodycz, co cukier z trzciny albo buraków.

Zastosowania ksylitolu

Ksylitol jako znakomity substytut białego cukru świetnie sprawdzi się do słodzenia ciepłych i zimnych napojów: kawy, herbaty lub kakao. Nadaje się też do wypieku domowych ciast i ciasteczek oraz do deserów. Kryształki brzozowego cukru nie ulegają karmelizacji, dlatego nie zrobimy z jego użyciem np. syropu toffi. Producenci wykorzystują ksylitol do wytwarzania gumy do żucia, drażetek, cukierków i dropsów. Używany bywa również jako składnik pasty do zębów o działaniu przeciwpróchniczym. Jeśli chcemy zastąpić w naszej diecie biały lub brązowy cukier ksylitolem, musimy pamiętać, że należy stopniowo wprowadzać go do jadłospisu. Organizm musi przyzwyczaić się do przyswajania tej substancji, a spożywanie dużych ilości ksylitolu bez wcześniejszego przygotowania spowoduje łagodne przeczyszczenie.

Ksylitol warto zastosować jako niskokaloryczny zamiennik cukru. Zaleca się go szczególnie osobom odchudzającym się i chorującym na cukrzycę. Biały, krystaliczny proszek wytwarza się z głównie z włókien brzozy, choć naturalnie występuje też w jagodach, malinach i kukurydzy. Jeśli chcemy wprowadzić zdrowy cukier brzozowy do naszej diety i skorzystać z jego właściwości, musimy robić to stopniowo, aby uniknąć przykrych konsekwencji nagłego spożycia zbyt dużej ilości ksylitolu.