Lato już za nami, ale przecież większość owoców mamy przez cały rok. Niestety, część z nich ma bardzo dużo cukru i nie są wskazane dla cukrzyków. Poniżej przedstawiam listę owoców, którymi diabetyk może się żywić. Kolejność alfabetyczna.
- Arbuz – składa się w 90% z wody, dlatego można go jeść i to w całkiem dużych ilościach. Oczywiście nikt nie mówi o jednorazowym zjedzeniu całej sztuki. Pamiętajmy też, że te pozostałe 10% to jednak już praktycznie cukier.
- Awokado – ma trochę tłuszczu, ale znacznie mniej cukru. Doskonale nadaje się do jedzenia samemu, jak i jako dodatek do sałatek. Smacznego!
- Brzoskwinia – mogłoby się wydawać, że ma dużo cukru. A to nie prawda. Pamiętaj tylko, żeby zjeść jednorazowo maksymalnie jedną sztukę.
- Grejpfrut – raczej biały, ale czerwony również jest w porządku. Doskonale pasuje do drugiego śniadania, ale też chętnie odnajdzie się w sałatce owocowej.
- Melon – podobnie jak awokado, doskonale sprawdza się i w sałatkach, i jedzony samemu.
- Papaja – pasuje do jogurtu i świetnie pasuje na śniadanie.
- Pomarańcze – mogłoby się wydawać, że mają w sobie dużo cukru. To zależy od gatunku. Mają w sobie dużo witaminy C i to wybacza im ewentualne duże ilości cukru.
- Truskawki – ale pamiętaj o tym, aby zjeść je raczej same. Dobrze wiem, że lepiej smakują z cukrem i śmietaną, więc jeśli już, to tylko odrobinę! Może lepszy od śmietany okaże się jogurt naturalny?
- Wiśnie – są dozwolone, ale jedzone same, strasznie kwaśne. Warto więc uważać na dosładzanie ich.
Zainteresowanych zapraszam do książki Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 Aleksandry Cichockiej.
Kocham truskawki i arbuzy, dlatego dobrze było przeczytać, że mogę je jeść 🙂 W temacie cukrzycy jestem jeszcze świeża i mam sporo do nauczenia, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie, ale dzięki takim wpisom jest dużo łatwiej 🙂