Cukrzyca to choroba wiążąca się z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Osoby, u których ją zdiagnozowano powinny kierować się pewnymi regułami przy komponowaniu swego jadłospisu – dieta cukrzycowa pozwala na zahamowanie zmian oraz zaburzeń spowodowanych nieprawidłową gospodarką węglowodanową w organizmie chorego. Szczególną uwagę poświęca się kwestii owoców. Czy diabetycy powinni je jeść? Jak się okazuje, jest wiele owoców odpowiednich dla diabetyków, po które warto sięgać – należy przy tym jednak zachować umiar.
Cukrzyca a dieta
Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna w przypadku osób chorujących na cukrzycę – zarówno typu I, jak i II. Wspomaga ona utrzymanie właściwego stężenia glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się różnego rodzaju powikłań cukrzycy oraz chorób naczyniowych. Dieta cukrzycowa polega na spożywaniu regularnych, zbilansowanych posiłków, które są dopasowane do wieku, masy ciała, płci, poziomu aktywności fizycznej i preferencji pokarmowych osoby chorej.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby w diecie udział białek w dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym wynosił 15-20%. Warto przy tym zaznaczyć, że połowę z tego powinny stanowić białka zwierzęce, a połowę roślinne. Jeśli chodzi o tłuszcze, to powinny one stanowić 30-35% dziennego zapotrzebowania – z tego wielonienasycone 6-10% wartości, a jednonienasycone 10-15%. W diecie cukrzyka węglowodany powinny z kolei stanowić 45-50% wartości energetycznej – przy tym należy zaznaczyć, aby pochodziły one z węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym, bogatych w błonnik.
Owoce są bogate w witaminy oraz niezbędne mikroelementy, dlatego warto je włączyć do planu jadłospisu osoby chorującej na cukrzyce. Warto jednak pamiętać o umiarze, a także o tym, że nie wszystkie produkty są odpowiednie ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Ile owoców powinny jeść osoby z cukrzycą?
Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny spożywać owoce jako jeden z głównych posiłków bądź jeść je bezpośrednio po śniadaniu bądź obiedzie – warto włączać je do posiłku w towarzystwie tłuszczu i/lub białka, aby zmniejszyć ładunek glikemiczny. Co istotne, dzienna dawka owoców dla diabetyków typu II nie powinna przekraczać 300 gramów i najlepiej ją podzielić na kilka porcji.
Jakie owoce może jeść cukrzyk?
Biorąc pod uwagę indeks glikemiczny, osoby chorujące na cukrzycę powinny wybierać owoce, których nie przekracza on 50. Są to:
- jabłka i gruszki,
- brzoskwinie, morele, nektarynki,
- cytrusy: cytryny, pomarańcze, mandarynki i grejpfruty,
- owoce jagodowe: maliny, truskawki, poziomki, borówki, czarne jagody, jeżyny,
- awokado.
Ponadto, owoce mniej dojrzałe i surowe mają niższy IG niż te dojrzalsze bądź przetworzone. Należy przy tym pamiętać, że owoce te posiadają niski indeks glikemiczny, ale trzeba je spożywać z umiarem!