Często zadaje się nam pytania o to, czy napijemy się kawy, czy też herbaty. Gdy pada odpowiedź, że herbaty, to już tylko czasami pojawia się pytanie jakiej. A powinno się pojawić, bo herbat wylicza się szeroki wachlarz. Do najpopularniejszych z nich należą czarna, czerwona i zielona.
Krzew herbaciany – źródło herbaty
Herbata stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na Ziemi. Sporządza się ją przez zaparzanie liści krzewu herbacianego. Krzew herbaciany to roślina rosnąca głównie z Chinach i Japonii.
Herbata herbacie nierówna
Istnieje wiele rodzajów herbat. Warto odróżnić, że wszelkie herbaty owocowe, kwiatowe i ziołowe, to herbaty tylko z nazwy. W rzeczywistości herbaty stanowią tylko te napary, które sporządza się z liści lub innych elementów krzewu herbacianego. Wylicza się takie herbaty jak: herbata czarna, herbata czerwona, herbata zielona, herbata biała, herbata żółta.
Czarna herbata
Pierwszy popularny rodzaj herbaty stanowi herbata czarna. Pochodzi ona ze sfermentowanych liści krzewu herbacianego. Odznacza się ciemnoczerwonym kolorem oraz gorzkim smakiem. Działa korzystnie na krążenie i podwyższenie ciśnienia za sprawą tego, że zawiera wiele teiny, czyli tej samej substancji, co kofeina, tylko inaczej nazywanej ze względu na inne źródło występowania.
Czerwona herbata
Drugi popularny rodzaj herbaty stanowi herbata czerwona. Pochodzi ona z lekko sfermentowanych liści krzewu herbacianego. Odznacza się jasnoczerwonym kolorem oraz gorzkim smakiem. Działa korzystnie na cholesterol, a także przemianę materii i energii, ponadto również zawiera wiele teiny, co wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi.
Czerwona herbata w sklepie kawaczyherbata24.pl – sprawdź!
Zielona herbata
Trzeci popularny rodzaj herbaty stanowi herbata zielona. Pochodzi ona z niesfermentowanych liści krzewu herbacianego. Odznacza się delikatnie gorzkim smakiem oraz żółtawym kolorem. Działa ona korzystnie na zdrowie fizyczne i psychiczne, a że zawiera niewiele teiny, efektem czego nie wypłukuje wiele magnezu, ale też nie podnosi zbytnio ciśnienia krwi.
Inne rodzaje herbat
Do mniej popularnych herbat należą herbata biała oraz herbata żółta. Pierwsza pochodzi z pąków liści lub młodych liści krzewu herbacianego, a druga z liści poddanych procesowi oksydacji. Herbaty te posiadają delikatnie słodkawy smak oraz żółtawy kolor.
Rodzaje herbat oraz ich specyfika – zestawienie porównawcze
Rodzaje herbat oraz ich specyfika – zestawienie porównawcze | ||
Czarna herbata | Czerwona herbata | Zielona herbata |
Pochodzenie – Azja | Pochodzenie – Azja | Pochodzenie – Azja |
Roślina – k. herbaciany | Roślina – k. herbaciany | Roślina – k. herbaciany |
Sfermentowane
liście herbaciane |
Lekko sfermentowane liście herbaciane | Niesfermentowane
liście herbaciane |
Zawartość teiny – wysoka | Zwartość teiny – wysoka | Zawartość teiny – niska |
Kolor – ciemnoczerwony | Kolor – jasnoczerwony | Kolor – żółtawy |
Smak – gorzki | Smak – gorzki | Smak – delikatnie gorzki |