Często zadaje się nam pytania o to, czy napijemy się kawy, czy też herbaty. Gdy pada odpowiedź, że herbaty, to już tylko czasami pojawia się pytanie jakiej. A powinno się pojawić, bo herbat wylicza się szeroki wachlarz. Do najpopularniejszych z nich należą czarna, czerwona i zielona.

Krzew herbaciany – źródło herbaty

Herbata stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na Ziemi. Sporządza się ją przez zaparzanie liści krzewu herbacianego. Krzew herbaciany to roślina rosnąca głównie z Chinach i Japonii.

Herbata herbacie nierówna

Istnieje wiele rodzajów herbat. Warto odróżnić, że wszelkie herbaty owocowe, kwiatowe i ziołowe, to herbaty tylko z nazwy. W rzeczywistości herbaty stanowią tylko te napary, które sporządza się z liści lub innych elementów krzewu herbacianego. Wylicza się takie herbaty jak: herbata czarna, herbata czerwona, herbata zielona, herbata biała, herbata żółta.

Czarna herbata

Pierwszy popularny rodzaj herbaty stanowi herbata czarna. Pochodzi ona ze sfermentowanych liści krzewu herbacianego. Odznacza się ciemnoczerwonym kolorem oraz gorzkim smakiem. Działa korzystnie na krążenie i podwyższenie ciśnienia za sprawą tego, że zawiera wiele teiny, czyli tej samej substancji, co kofeina, tylko inaczej nazywanej ze względu na inne źródło występowania.

Czerwona herbata

Drugi popularny rodzaj herbaty stanowi herbata czerwona. Pochodzi ona z lekko sfermentowanych liści krzewu herbacianego. Odznacza się jasnoczerwonym kolorem oraz gorzkim smakiem. Działa korzystnie na cholesterol, a także przemianę materii i energii, ponadto również zawiera wiele teiny, co wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi.

Czerwona herbata w sklepie kawaczyherbata24.pl – sprawdź!

Zielona herbata

Trzeci popularny rodzaj herbaty stanowi herbata zielona. Pochodzi ona z niesfermentowanych liści krzewu herbacianego. Odznacza się delikatnie gorzkim smakiem oraz żółtawym kolorem. Działa ona korzystnie na zdrowie fizyczne i psychiczne, a że zawiera niewiele teiny, efektem czego nie wypłukuje wiele magnezu, ale też nie podnosi zbytnio ciśnienia krwi.

Inne rodzaje herbat

Do mniej popularnych herbat należą herbata biała oraz herbata żółta. Pierwsza pochodzi z pąków liści lub młodych liści krzewu herbacianego, a druga z liści poddanych procesowi oksydacji. Herbaty te posiadają delikatnie słodkawy smak oraz żółtawy kolor.

Rodzaje herbat oraz ich specyfika – zestawienie porównawcze

Rodzaje herbat oraz ich specyfika – zestawienie porównawcze
Czarna herbata Czerwona herbata Zielona herbata
Pochodzenie – Azja Pochodzenie – Azja Pochodzenie – Azja
Roślina – k. herbaciany Roślina – k. herbaciany Roślina – k. herbaciany
Sfermentowane

liście herbaciane

Lekko sfermentowane liście herbaciane Niesfermentowane

liście herbaciane

Zawartość teiny – wysoka Zwartość teiny – wysoka Zawartość teiny – niska
Kolor – ciemnoczerwony Kolor – jasnoczerwony Kolor – żółtawy
Smak – gorzki Smak – gorzki Smak – delikatnie gorzki