Przyczynami eliminowania produktów zwierzęcych z jadłospisu mogą być kwestie ideologiczne lub zdrowotne. Dieta roślinna, bez względu na powód Twojej decyzji, wiąże się z dużymi zmianami dla stanu organizmu i jego funkcjonowania. Nieprawidłowo zbilansowana dieta oraz wykluczenie dwóch głównych grup produktowych – mięsa i nabiału – sprzyjają niedoborom składników odżywczych. Przekonaj się, na jakie deficyty zwrócić uwagę i czy dieta roślinna musi być wspierana suplementacją!

Dieta roślinna

Wśród zalet jej stosowania należy wspomnieć, o tym, że dieta roślinna cechuje się zwiększoną wartością odżywczą i niską kalorycznością.

Dieta roślinna posiada także mankamenty – zmniejszone zostają biodostępność składników odżywczych oraz podaż energii i białka, co jest związane z koniecznością racjonalnego spożywania zbilansowanych posiłków oraz suplementacją niektórych składników odżywczych.

Efekty

Odstawienie mięsa wiąże się ze skutkami, odczuwalnymi w samopoczuciu i zauważalnymi w wyglądzie. W początkowej fazie możesz odczuwać dyskomfort, wynikający ze zmiany żywienia i eliminacji konkretnych grup produktów. Jednak w dłuższej perspektywie zauważysz pozytywne zmiany:

  • Utrata wagi
  • Zmiana flory bakteryjnej jelit – zwiększona zostaje ilość korzystnych bakterii ochronnych
  • Oczyszczenie organizmu z toksyn – poprawa stanu skóry
  • Lepsze trawienie pozwala na poczucie lekkości, co sprzyja wzrostowi ilości Twojej energii
  • Mniejsze ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, nowotworów, chorób cywilizacyjnych i sercowo-naczyniowych
  • Obniżenie poziom cholesterolu

Dieta roślinna – niedobory

Zebraliśmy dla Was informacje, o tym, dlaczego powstają niedobory, jakie mogą być ich objawy, skutki oraz o konieczności suplementacji.

Witamina B12

Jedynym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, nabiał, jaja czy ryby. Nie ma naturalnego i wystarczającego źródła w produktach roślinnych. Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie.

Objawy: osłabienie, przemęczenie, bóle głowy, stany depresyjne, zaburzenia pamięci i koncentracji, brak smaku i apetytu.

Skutki niedoboru: problemy z sercem, powikłania ciąży, zaburzenia układu rozrodczego, naczyniowego, nerwowego i trawiennego.

Suplementacja: jest konieczna ze względu na brak możliwości zaspokojenia dziennej dawki wyłącznie z produktów roślinnych. Szczególnie niezbędna jest w przypadku kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych.

Witamina D

Na jej niedobór cierpi wiele osób, nie tylko tych, będących na diecie roślinnej – spowodowane jest to niedostateczną ilością promieni słonecznych. To witamina D odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia.

Objawy: zmęczenie, podatność na infekcje, wypadanie włosów, bóle mięśni, kości i pleców.

Skutki: negatywny wpływ na układ kostny, odpornościowy i krwionośny.

Suplementacja: jest niezbędna w okresie jesienno-zimowym. W czasie wiosenno-letnim zależy od tego, ile czasu spędzasz na słońcu – to ono przyczynia się do syntezy witaminy D.

Wapń

Myślisz dieta roślinna i od razu przychodzi Ci na myśl deficyt wapnia. Jest składnikiem, którego niedobór kojarzy się z eliminacją nabiału.

Objawy: bóle kości i stawów, skurcze mięśni, tężyczka, drętwienie rąk i nóg.

Skutki: osłabienie kości, prowadzące do osteoporozy.

Suplementacja: nie jest niezbędna. Wystarczy wzbogacać jadłospis o produkty, które zawierają wapń oraz komponować składniki, w taki sposób, aby zwiększyć jego przyswajalność.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć, a dieta roślinna nie zapewnia ich źródła.

Objawy: osłabienie, bezsenność, przygnębienie, pogorszenie stanu skóry.

Skutki: zaburzenia funkcjonowania serca, mózgu, układu odpornościowego i nerwowego.

Suplementacja: warta rozważania. Jest konieczna w wypadku kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci, osób starszych i sportowców.

Żelazo

Jego przyswajalność z produktów roślinnych jest mniejsza. Dodatkowo kawa i herbata, wypijane w okolicy posiłku wypłukują żelazo z organizmu.

Objawy: suchość skóry, bladość, obniżona odporność, bóle i zawroty głowy, osłabienie włosów i paznokci.

Skutki: anemia, zmęczenie i osłabienie układu odpornościowego.

Suplementacja: nie jest konieczna. Poziom można zwiększyć poprzez wzbogacenia posiłków w produkty bogate w witaminę C.

Cynk

Jego zawartość w produktach pochodzenia roślinnego jest znikoma. Jego głównymi źródłami jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Ludzki organizm nie ma możliwości jego magazynowania.

Objawy: wypadanie włosów, utrata smaku i węchu, brak apetytu, suchość w ustach, znużenie.

Skutki: zmniejszenie odporności, anemia, kurza ślepota, zaburzenia funkcjonowania układu oddechowego.

Suplementacja: nie jest niezbędna – wystarczy odpowiednia postać spożywanych pokarmów i łączenie składników.

Warto regularnie badać poziomy mikroskładników. Przy ich odpowiednim dostarczaniu do organizmu możesz mieć pewność, że dieta roślinna będzie korzystna! Pamiętaj, że tylko niektóre z nich – witaminy B12 i D bezwzględnie należy suplementować, pozostałe możesz regulować poprzez zbilansowane posiłki i odpowiednie łączenie składników.