Dziś kolejny artykuł z serii tropiąc zdrowie. Poniżej opisy różnych rodzajów cukrów. Zobaczcie, jakie cukry są najbardziej szkodliwe dla diabetyków, a na jakie można sobie pozwolić.

Glukoza i jej zastosowanie

Glukoza kojarzy nam się przede wszystkim z wynikami badań krwi, jednak nie występuje ona tylko i wyłącznie w naszych organizmach. Jest to cukier, który występuje także roślinach, a ponadto można go bez problemów uzyskać dzięki odpowiedniemu dobraniu substancji chemicznych. Jest ona bardzo dobrym sposobem na słodzenie wszędzie tam gdzie nie można zastosować zwykleli cukru. Przede wszystkim glukoza jest stosowana w badaniach krwi, w celu określenie poziomu jej we krwi w tak zwanym teście obciążenia glukozą. Bardzo często także słodzi się nim dania dla niemowląt, które nie powinny spożywać cukru.

Czym jest fruktoza i jak jest jej rola

Fruktoza jest tak zwanym cukrem prostym, który znajduje się przede wszystkim w owocach. Jej zaletą jest przede wszystkim to, ze jest bardzo słodka, o wiele bardziej niż glukoza. Ponadto bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, co powoduje, że ma szeroki wachlarza zastosowania. Bez problemu można ją stosować przede wszystkim w przemyśle spożywczym, gdyż można ją stosować na przykład do produkcji napojów czy też jak substancję słodzącą w daniach dla dzieci.

Laktoza – czym jest w rzeczywistości

Laktoza to bardzo specyficzny rodzaj cukru, występujący jedynie w mleku ssaków. Uzyskać ją można z serwatki przy produkcji sera. Z racji swojego składu ma na bardzo szeroki wachlarz zastosowań. Poza przemysłem spożywczym bez kłopotu można ją stosować także w przemyśle aptecznym, gdyż jest to bardzo neutralny rodzaj cukru.

Maltoza i ksyloza – gdzie są wykorzystywane

Maltoza i ksyloza to bardzo podobne do siebie rodzaj cukru, które są stosowane przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Najczęściej wykorzystywane są przede wszystkim w produkcji lodów czy też wyrobów cukierniczych. Są także na pewno jednym z lepszych środków do konserwowania owoców.

Skąd pochodzi stewia i gdzie jest wykorzystywana

Stewia jest rodzajem cukru naturalnego pozyskiwanego z rośliny o tej samej nazwie, rosnącej przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej. Jej zaletą jest przede wszystkim to, ze stanowi bardzo naturalny i nie zawierający żadnych kalorii słodzik. Dlatego mogą ją stosować także osoby chore na cukrzycę, czy też z podobnymi problemami. Na pewno bez kłopotu można ją wykorzystywać do gotowania i pieczenia, odporna jest na temperatury nawet do 200 stopni Celsjusza.

Dla kogo syrop z agawy

Syrop z agawy to dość znany na rynku środek słodzący, otrzymuje się go z niektórych gatunków tych roślin, nazywany jest często także nektarem z agawy, ze względu na sposób jego otrzymywania. Jest to środek o gęstości i kolorze zbliżonych do miodu. Ma bardzo wiele zastosowań, na przykład weganie skutecznie zastępują nim miód, a poza tym może być powszechnie stosowany na przykład do pieczenia ciast.

Czym jest aspartam

Aspartam to jeden z tak zwanych sztucznych cukrów, ponieważ jest środkiem produkowanym sztucznie. Zastępuje cukier i jest zazwyczaj stosowany przede wszystkim w produktach przeznaczonych dla diabetyków. Bardzo często jest stosowany na rynku jako słodzik, który na pewno jest bardzo skuteczny i bez problemu jest z stanie zastąpić cukier. Jest też jednak znacznie bardziej szkodliwy.

EDIT – 10.11.2013

Dorzucam infografikę o słodzikach

slodziki-infografika

Kliknij, aby powiększyć