Burak stał się w ostatnim czasie bardzo modny (oczywiście, o ile uznamy, że takie miano będzie właściwe dla warzywa), znajdując zastosowanie już nie tylko przy produkcji cukru czy barszczu. Bardzo słusznie – jest to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które warto włączyć do swojej codziennej diety.

Historia buraka

Pozytywne działanie buraka znane jest już od czasów starożytnych, kiedy w celach leczniczych stosowano go w starożytnym Babilonie, a następnie na terenach dzisiejszej Grecji i Rzymu. Do XVI wieku burak wyglądał nieco inaczej niż znany nam współcześnie – jego korzenie były zazwyczaj bardzo niewielkich rozmiarów. Dopiero we Włoszech udało wyhodować się buraka z dużym korzeniem, którego znamy współcześnie, przez co możemy cieszyć się bogactwem zawartych w nich właściwości odżywczych na niespotykaną wcześniej skalę.

Zdrowotny wpływ buraka na ludzki organizm

Korzystny wpływ buraka na ludzki organizm dotyczy całego spektrum bardzo różnorodnych obszarów:

  • zapobiegają anemii,beetroot-687251_960_720
  • kwas foliowy, który występuje w buraku w dużych dawkach, uczestniczy w procesach krwiotwórczych,
  • wykazują bardzo silne działanie antyutleniające, a co za tym idzie, opóźniają procesy starzenia,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • regulują ciśnienie,
  • zawarta w burakach betanina wykazuje silnie działanie antynowotworowe,
  • wzmacniają odporność,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • poprawiają nastrój,
  • odkwaszają organizm

Wszystko to sprawia, że zdecydowanie warto wprowadzić buraka do naszej codziennej diety.

Jak widać, burak to prawdziwe panaceum na całą masę dolegliwości, dlatego tym bardziej krzywdzące dla tego sympatycznego warzywa wydaje się nacechowane określanie pewnego typu ludzi jego mianem.