Kto powiedział, że cukrzyk musi rezygnować z deserów? Warto zdecydować się na zdrowy i przyjazny diabetykom smakołyk. Wypróbuj przepis na brownie z czerwonej fasoli i ciesz się odrobiną słodkiej przyjemności.
Brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
Ciasto:
250 gramów czerwonej fasoli z puszki
Pół szklanki płatków owsianych zmielonych na proszek
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
6 łyżek ksylitolu
Szczypta soli
Polewa:
1 łyżka oleju kokosowego
50 gramów gorzkiej czekolady
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zmiksować wszystkie składniki. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem. Piec około 20 minut. Ostudzić ciasto. Roztopić składniki polewy w kąpieli wodnej. Polać brownie polewą czekoladową.
Czerwona fasola to doskonałe źródło witaminy B1. Ma właściwości antydepresyjne i przeciwdziała powstawaniu nowotworów prostaty. Zawiera też mnóstwo błonnika obniżającego poziom złego cholesterolu do krwi. Kakao przede wszystkim słynie z bogactwa przeciwutleniaczy zapobiegających wielu chorobom. Działa uspokajająco, poprawia humor i popęd seksualny. Olej kokosowy wspomaga spalanie tłuszczu, leczenie infekcji i zmniejsza łaknienie. Płatki owsiane poprawiają pamięć, przeciwdziałają zmęczeniu i złemu nastrojowi.
Pyszne brownie z czerwonej fasoli to wspaniała propozycja na deszczowe popołudnie przy kawie. Doskonale poprawi nastrój, naładuje nasz organizm składnikami o wyjątkowych zdrowotnych wartościach i będzie smakować nie tylko cukrzykom.