Sezon na jagody w pełni, aż żal byłoby nie przygotować z nich ciasta. Chciałam je jednak przygotować tak, by było bardziej przyjazne dla nas, cukrzyków. Podstawą mojej tarty był przepis od Wegan Nerd, ale trochę ją zmodyfikowałam – jak wyszła – zobaczcie na końcu. Wyszło dość drogo, biorąc pod uwagę ceny orzechów, ale przecież zdrowia nie da się wycenić.
Na start składniki:
- 100g mąki z orzechów włoskich (po prostu orzechy zmielone w blenderze)
- 100 g mąki z orzechów laskowych (j/w)
- 140 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 100 ml mleka
- kilka łyżek wody
- szczypta soli
- 600 g jagód
Sposób przygotowania:
1. Jagody myjemy i zostawiamy na sitku do osuszenia.
2. Do miski wsypujemy wszystkie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy
3. Dolewamy olej i zaczynamy mieszanie. Po chwili dolewamy również mleko. Wyjmujemy łyżkę i wkładamy rękę 🙂 Ugniatamy. Jeśli ciasto nadal nie chce się połączyć, dolewamy te kilka łyżek wody. Gdy się połączy – dzielimy na dwie części – 3/4 pójdzie na spód ciasta, a 1/4 na posypkę.
4. Włączamy i rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
5. Przekładamy do formy, w moim przypadku na tartę. Jeśli masz starą formę, do której ciasto może się przykleić – polecam papier do pieczenia.
6. Wsypujemy jagody, a następnie delikatnie posypujemy je brązowym cukrem (ok. 1 łyżeczka) i posypką. Lekko ugniatamy.
7. Wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i jemy 🙂 Smacznego!