Matka Natura wypełniła nasze łąki i nasze pola roślinami, które wpływają cudotwórczo na zdrowie fizyczne, zdrowie psychiczne oraz urodę. Tego rodzaju żywność nazywa się super jedzeniem, czyli superfood. Termin superfood, określający żywność pochodzenia naturalnego o bogatych właściwościach odżywczych, narodził się jako riposta na popularny termin fastfood, określający żywność przetworzoną i przygotowywaną na szybko. Oto 12 superfood, które warto odkryć i spożywać:
1. Dzika róża:
Kwiaty i owoce dzikiej róży wykorzystuje się do dbania o zdrowie i urodę. Roślina ta kryje olejki eteryczne, jak też witaminę C oraz witaminy A, B, D, E i K. Chroni ona serce przed zawałem a mózg przed udarem, bo rozszerza naczynia krwionośnie nie dopuszczając do miażdżycy. Działa ona na zewnątrz ujędrniając i rozjaśniając skórę, a także wewnątrz wzmacniając odporność.
2. Czarny bez:
Kwiaty czarnego bzu stanowią skarbnicę zdrowia. Roślina ta obfituje w witaminę C i rutynę. Zwalcza ona przeziębienia i gorączkę. Ponadto uwalnia z toksyn oraz poprawia trawienie.
3. Malina:
Owoce maliny są smaczne i mają wiele zdrowych właściwości. Roślina ta zawiera magnez, żelazo, potas i wapń oraz witaminy C i E. Działa przeciwstarzeniowo oraz wspomaga trawienie i walkę z przeziębieniem.
4. Jeżyna:
Owoce jeżyny są smaczne i mają wiele zdrowych właściwości. Roślina ta zawiera magnez, żelazo, potas, wapń oraz witaminy A, C i K. Działa przeciwstarzeniowo oraz wspomaga trawienie i walkę z przeziębieniem.
5. Poziomka:
Owoce poziomki odznaczają się słodkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Roślina ta uchodzi za skarbnicę witaminy C. Pod kątem zdrowia reguluje poziom cukru i cholesterolu oraz niweluje stany zapalne, a pod kątem urody wpływa na lepszą kondycję skóry.
6. Jagoda:
Owoce jagody smakują fenomenalnie i równie fenomenalnie wpływają na zdrowie. W roślinie tej kryją się liczne witaminy i antyoksydanty. Chronią one przed nowotworami, a także cukrzycą i miażdżycą.
7. Mniszek lekarski:
Kwiaty mniszka lekarskiego wykazują właściwości zdrowotne. Roślina ta zawiera inulinę. Rzutuje to na niwelowanie zapaleń i wspomaganie trawienia. Reguluje się też przez to gospodarkę węglowodanową chroniąc przed cukrzycą.
8. Czystek:
Liście czystka wpływają leczniczo na wiele aspektów zdrowia. Roślina ta obfituje w multum antyoksydantów. Efektem tego zapobiega tworzeniu się wolnych rodników chroniąc przed starzeniem się i nowotworami.
9. Melisa:
Liście melisy wpływają kojąco na stronę fizyczną zdrowia, ale przede wszystkim na jego stronę psychiczną. Roślina ta obfituje w wielość cennych substancji. Poprawia trawienie i reguluje poziom cholesterolu. Popularność zyskała jednak za sprawą właściwości uspokajających i leczeniu bólów głowy, w tym migrenowych.
10. Czosnek:
Owoc czosnku odznacza się wielkimi właściwościami zdrowotnymi. Roślina ta niczym mała apteka skrywa cenne pierwiastki i związki. Wzmacnia odporność i niweluje infekcje, bo działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Zapobiega rakowi i pomaga w terapii onkologicznej, bo niszczy komórki chorobotwórcze i regeneruje komórki zdrowe. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają również w zwalczaniu zmarszczek i przebarwień. Ponadto dba o serce i mózg obniżając ciśnienie krwi i chroniąc przed miażdżycą. Okazuje się wreszcie przydatna przy odchudzaniu, przyspieszając przemianę materii i energii.
11. Siemię lniane:
Nasiona lnu, określane jako siemię lniane, rewelacyjnie działają na zdrowie. Roślina ta zawiera tłuszcze nasycone, które w przeciwieństwie do tłuszczów nienasyconych, okazują się bardzo zdrowe. Regulują one poziom cholesterolu nie doprowadzając do miażdżycy. Siemię lniane ponadto usuwa toksyny, a dostarcza wielu cennych substancji, w tym magnezu uznawanego za pierwiastek życia.
12. Aloes:
Liście aloesu słyną z właściwości nawilżających. Do życia najbardziej potrzeba nam przecież powietrza, jedzenia i wody, a ta ostatnia kryje się w sporych dawkach w tej sukulentowej roślinie. Aloes nawilża od wewnątrz wzbogacając gospodarkę wodno-mineralną i korzystnie rzutując na zdrowie. Aloes również nawilża też od zewnątrz ujędrniając skórę i korzystnie rzutując na urodę.
Maliny i jeżyny rządzą. Bomba smaku i witamin. Warto mrozić, aby jeść nie tylko latem, ale też zimą.
Gdyby tylko takie dary natury jeść. Gdyby jeszcze woda, powietrze, czy gleba nie zostawały zanieczyszczane. Żyłoby się lepiej, żyłoby się dłużej, żyłoby się może nawet bez raków.