Orzechy jako nasiona roślin posiadają wiele cennych właściwości. Potrafią one korzystnie wpływać na urodę i zdrowie. Przydają się zwłaszcza przy diecie wegetariańskiej, bo zawierają wiele protein. Orzechy to prawdziwa bomba zdrowia.

Orzech jako nasiono rośliny

Roślina składa się z sześciu podstawowych organów: korzenia, łodygi, liścia, kwiatu, owocu i nasiona. Nasiono to swoisty zarodek, z którego powstaje nowe życie, efektem czego zawiera ono multum substancji odżywczych. Jeśli jądro znajdujące w skorupie lub łupinie nasiona można jeść, wówczas takie nasiono nazywa się orzechem lub bakalią. Wśród najpopularniejszych orzechów wylicza się: orzechy włoskie, orzechy nerkowca orzechy laskowe, orzechy arachidowe, orzechy piniowe, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzechy pistacjowe oraz orzechy migdałowe (zobacz orzechy w alezielonysklep.pl).

Orzechy włoskie

Odpowiednie kwasy tłuszczowe, w tym kwas Omega-3, regulują poziom cholesterolu, a L-argininina reguluje ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na właściwy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i funkcjonowanie serca. Kwas linolenowy, kwas lanolinowy, miedź, mangan i fosfor korzystnie wpływają na działanie mózgu, czyli co za tym idzie usprawniają myślenie i uodporniają na stres.  Kwas fenolowy i kwas elagowy działają przeciwnowotworowo. Właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze unicestwiają szkodliwe bakterie i grzyby przewodu pokarmowego, czyli łagodzą wszelkie kłopoty żołądkowe.

Orzechy nerkowca

Tłuszcze, ale nie te niezdrowe, czyli nasycone, lecz te zdrowe, czyli nienasycone, regulują poziom cholesterolu we krwi chroniąc przed miażdżycą. Substancje zwiększające prawidłowe wchłanianie glukozy we krwi chronią przed cukrzycą. Powyższe aspekty wpływają również korzystnie na serce z układem krążenia i na mózg. Antyoksydanty działają regenerująco na skórę i włosy.

Orzechy laskowe

Potas wyrównuje ciśnienie krwi. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Witamina E zapewnia właściwe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Błonnik i kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu, a korzystny indeks glikemiczny reguluje poziom cukru.

Orzechy arachidowe

Proteiny okazują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy z grupy B i D dostarczają organizmowi wiele siły, a osoby nadużywające alkoholu chronią przed pelagrą.

Orzechy piniowe

Cynk i magnez pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, a także przy katarze oraz przy kaszlu.

Orzechy brazylijskie

Selen wpływa dobroczynnie na płodność u mężczyzn, bo poprawia jakość nasienia. Antyoksydanty wpływają korzystnie na urodę i zdrowie, zwłaszcza w zapobieganiu nowotworom.

Orzechy makadamia

Wyjątkowo liczne kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu, efektem czego obniżają ryzyko występowania chorób wieńcowych, w tym zawałów serca i udarów mózgu.

Orzechy pekan

Cynk poprawia stan włosów i skóry, a więc dba o urodę, jednocześnie dbając o zdrowie, bo zapewnia wzmocnienie odporności.

Orzechy pistacjowe

Kwasy tłuszczowe obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i podwyższają poziom korzystnego cholesterolu HDL. Żelazo zapobiega oraz zwalcza anemię. Witamina A wyostrza narządy zmysłów. Gamma-tokoferol stanowi zaś broń przeciwko nowotworom, zwłaszcza płuc i prostaty.

Orzechy migdałowe

Witamina E wpływa na zatrzymanie cukrzycy, miażdżycy i chorób wieńcowych. Błonnik wypełnia na długi czas żołądek, a co za tym idzie, wspomaga odchudzanie.