Jeśli jesteś na etapie urządzania swojej kuchni, to jest to idealna ściąga dla Ciebie, dzięki której unikniesz sytuacji, w której czegoś bardzo w kuchni potrzebujesz, a tego nie ma – akurat wtedy, kiedy chcesz. Jeśli natomiast kuchnię masz urządzoną, sprawdź – być może czegoś Ci brakuje.
Obieraczka do warzyw
Właściwie nie używasz jej codziennie, ale, jeśli już przyjdzie Ci obierać ziemniaki, marchewkę czy ogórki na mizerię, okazuje się niezastąpiona. Obieraczką zdecydowanie szybciej poradzisz sobie z pozbyciem się skórki – zrobisz to „na cienko”.
Blender
Używasz go jeszcze rzadziej, niż obieraczki, zwykle do zrobienia zupy kremu lub zupy cebulowej, jednak bez niego jest po prostu ciężko – widelcem tak łatwo sobie nie poradzisz. Jeśli masz więcej pieniędzy, zainwestuj w blender z wymiennymi końcówkami – dzięki temu zyskasz mikser i sprzęt do siekania cebuli czy ziół.
Sitko
Przecedzanie makaronu bez sitka, zwłaszcza makaronu nitki, do najłatwiejszych nie należy. Podobnie drobnych, gotowanych warzyw. Będzie Ci zdecydowanie lepiej, jeśli kupisz sitko – koszt niewielki, ułatwienie ogromne.
Tarka
Czasem potrzebujesz zetrzeć wyłącznie ser, innym razem nie wyobrażasz sobie zupy bez marchewki startej na grubych oczkach. Nie pozostaje nic innego, jak zaopatrzyć się w tarkę z kilkoma możliwościami tarcia.
Ostrzałka do noży
Praca w kuchni z użyciem tępego noża doprowadza tylko do narastania frustracji. Dlatego dbaj o dobrze naostrzone noże – pójdzie szybciej i bardziej gładko – tylko uważaj na palce!
Pojemniki na żywność
Jak sama nazwa wskazuje – przechowuje się w nich żywność. Został Ci kawałek pomidora ze śniadania – jeśli go w jakiś sposób nie zapakujesz, to w porze kolacji możesz go wyrzucić. Wędlina również nie będzie super świeża, jeśli zostawisz ją bez przykrycia. W tym wypadku świetnie sprawdzają się pojemniki na żywność – do kupienia w każdym sklepie gospodarczym i markecie. Jednak nie tylko – możesz do nich zapakować lunch, który zabierzesz do pracy.
Mikrofalówka
Niby nie akcesorium, a sprzęt, ale ciężko wyobrazić sobie bez niej życie, zwłaszcza, jeśli nie ma się piekarnika. Nie tylko podgrzeje wczorajszy obiad, ale też rozmrozi warzywa, mięso czy wędlinę, a także „upiecze” pizzę.
Chochelka i chochla
Chochelka będzie Ci potrzebna do mniejszych spraw, choćby nałożenia sosu do spaghetti, chochla idealnie sprawdzi się przy nalewaniu zupy – przynajmniej się nie namachasz. Must have w każdej kuchni.
Drewniana łopatka
No, bo jak widelcem po teflonie? Drewniana łopatka sprawi, że bez stresu przygotujesz jajecznicę, przewrócisz naleśniki, czy podsmażysz warzywa. Miej w zapasie dwie, bo lubią się gubić.
Ścierka kuchenna
A najlepiej dwie albo trzy. Do wycierania na mokro, na sucho. Ułatwia utrzymanie czystości i jest wybawicielką w sytuacją kryzysowych, np., gdy wylejesz kawę albo na podłogę chlapnie Ci chochla zupy. 😉
Jeśli dopiero jesteś na etapie remontu kuchni i nie w głowie Ci akcesoria, a np. płytki podłogowe, zajrzyj do sklepu Deeco – http://deeco.eu/category/panele-scienne-kamienne-dunin